”Se että niitä oli niin paljon!” – Aitoja kommentteja lasten suusta

Mitäköhän lapset sanoisivat emakkohäkeistä? Miten he reagoisivat nähdessään häkkikanalan? Mietin Nakki lautasella -kirjan repliikkejä. Tuntui pöljältä ryhtyä arvailemaan lasten kommentteja eläintuotannosta. Toimittajana olen tottunut kirjoittamaan tekstini haastatteluiden ja havainnoinnin perusteella – siis hankkimaan tietoa, en keksimään. Joten satuilemisen sijaan päätin hankkia aitoa materiaalia.

Kiersimme kuuden lapsen kanssa neljällä maatilalla. Kävimme sikalassa, kanalassa, maitotilalla ja broilerihallissa katsomassa miten eläimet elävät. Kuvittaja Christel Rönns teki muistiinpanoja kamera kädessään, eli tallensi miltä eläimet, niiden karsinat ja rakennukset näyttivät. Minä kirjoitin ylös lasten kommentteja ja havaintoja. Kirjaan päätyikin lasten suusta kuultuja oikeita kommentteja.

Avuksi tuli kummitätini Leenan luokka eräästä espoolaisesta koulusta. Mukanamme retkillä olivat Juho, Nea, Karla, Elina, Louna ja Julianne. Kiitos mukana olleille antoisista retkistä! Kiitos myös maatilojen isännille ja emännille vieraanvaraisuudesta ja siitä, että päästitte meidät tutustumaan tiloihinne!

Juhon, Nean ja Karlan kanssa sikalassa. Lasten mielestä possut olivat tietysti söpöjä.

Lasten mielestä possut olivat tietysti parasta sikalassa.

Isoin yllätys lapsille tuntui olevan se, miten paljon eläimiä maatiloilla on. Ennen retkiä moni ajatteli, että eläimiä saattaisi olla joitakin kymmeniä. Kun juttelimme menomatkalla lasten odotuksista, osa arveli maatilan olevan kotieläinpihan kaltainen paikka jossa olisi possuja, kanoja ja lampaita samassa paikassa. Etenkin broileritilan kymmenettuhannet linnut tekivät lapsiin vaikutuksen. ”Se että niitä oli niin paljon”, henkäisivät lapset paluumatkalla, kun kysyin mikä jäi mieleen broilereista.

Parasta oli tietysti eläinlasten näkeminen. Sikatilalla lapset halusivat pitää pieniä possuja sylissä. Broileritilalla linnut olivat 11 vuorokauden ikäisiä, eli vielä melko liikkuvaisia ja söpöjä (verrattuna siihen miltä ne näyttävät 38 vuorokauden iässä). Maitotilalla lapset pääsivät syöttämään vasikoita tuttipullosta. Limaisuus ei haitannut, kun vasikoiden karkea kieli kutitti lasten sormia!

Maitotilalla lapset pääsivät syöttämään pieniä vasikoita tuttipullosta.

Maitotilalla lapset pääsivät syöttämään pieniä vasikoita tuttipullosta.

Jännitin hieman etukäteen, miten pahasti kaupunkilaislapset järkyttyisivät nähdessään tavallisia suomalaisia maatiloja. Olisiko haju aivan ylitsepääsemätön asia, jota lapset jäisivät yökkäilemaan? Yllättävää kyllä, kukaan ei tuntunut erityisesti järkyttyvän. Hajuunkin kaikki tottuivat nopeasti. Siinä missä oma silmäni huomaa häkeissä olevien emakoiden lapapaiseet ja kovan betonin, possut varastivat lasten huomion. Emakoiden häkissä olemisenkin lapset tuntuivat hyväksyvän ikäväksi kompromissiksi, kun isäntä selitti häkin suojaavan possuja litistymiseltä emakon alle. Se osoitti aikuisen merkityksen auktoriteettina. Lapsen olisikin vaikeaa kyseenalaistaa aikuisen sanat. Sillä on valtava rooli, minkä esimerkin me annamme lasten vanhempina siitä, miten eläimiä pitäisi kohdella, mikä on normaalia ja hyväksyttävää.

Jälkikäteen kysyin lapsilta oliko eläinten oloissa heidän mielestään jotain ikävää, vai onkohan niillä hyvä elämä. Sen arvioiminen tuntui olevan vaikeaa. Esiin nousivat kuitenkin ne emakkohäkit ja munivien kanojen häkit. Lapsetkin ajattelivat, että eläinten olisi parempi olla vapaana. Häkki onkin sellainen konkreettinen asia, joka lapsen on helppo hahmottaa ongelmaksi. Possujen kastroinnista tai muista rajummista eläinten hyvinvointiongelmista en ryhtynyt selittämään.

Sain maatilaretkiltä kiinnostavaa materiaalia ja paljon pohdittavaa. Tiesin, että tässä kirjassa vaikeinta olisi oikean tasapainon löytäminen siinä, miten asiat lapsille esitetään. Syötäväksi kasvatetut -kirjaani on kiitetty erityisesti sen tasapainoisesta ja analyyttisesta kuvauksesta, jossa ongelmat kerrotaan kauhistelematta ja kaunistelematta. Ratkaisu on havainnoimisessa ja asioiden näyttämisessä ilman, että ryhtyisin moralisoimaan.

Saman ratkaisun teimme Nakki lautasella -lastenkirjassa. Retkillä en luenoinut lapsille eläinten hyvinvoinnin ongelmista enkä kauhistellut eläinten oloja heidän kuultensa. Se ei ole minun tehtäväni, vaan ne keskustelut käydään perheiden sisällä. Kirjassa näytämme tavallisia suomalaisia maatiloja ja kuvaamme lasten retkeä niillä. Tavoitteena on tarjota tietoa ja näyttää mistä ruoka tulee. On hienoa, jos kirja tarjoaa apua perheille aiheesta keskustelemiseen. Mutta tämän kirjan tehtävä ei ole tuomita kenenkään kulutusvalintoja.

Vaikka oma fiilikseni keväisistä retkistä oli ristiriitainen, ainakin lapsilla oli hauskaa! Sää helli ja ajelimme peltomaiseman halki mukavassa auringonpaisteessa. Paluumatkalla syödyt jäätelöt kruunasivat lasten retken.

Kirja on jo kaupoissa ja tiistaina 28.4. juhlimme virallisia julkkareita. Myös retkillä mukana olleet lapset pääsevät vielä vappuisiin bileisiin! Kirjaa voi tilata esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta, Akateemisesta tai Infosta.

Helmikuussa 2015 pääsimme uudelle retkelle kuvatessamme tätä videoa Nakki lautasella -kirjan markkinointia varten. Katso video retkestämme maitotilalle Inkooseen!

Yksi vastaus artikkeliin ””Se että niitä oli niin paljon!” – Aitoja kommentteja lasten suusta

  1. Tätä kirjaa on odotettu, ihan siitä ilosta, että on kiva saada käsiin kirja, joka päivittyy tähän päivään. Olen aiemminkin todennut, että meillä syödään lihaa, eikä kukaan varsinaisesti kyseenalaista sitä perheen sisällä. Liha on pääasiassa riistaa, seuraaavaksi eniten luomua, ja sitten kodin ulkopuolella syödään mitä on tarjolla (tosin minä pidän kotimaisuudesta kiinni, jos sitä ei ole tarjolla, sitten olen ”kasvissyöjä”).

    Luimme miehen kanssa kumpikin edellisen kirjasi, ja sen suhteen minusta on jännä, miten eri tavalla ihmiset kokevat sen. Meillä kummallakin oli päällimmäisenä ajatuksena se, että kotimaista lihaa syömme edelleen todella hyvin mielin. Jo antibioottien käyttö (käyttämämättömyys) on iso juttu. Muutamien merkkien käytön lopetimme, ja korvasimme toisilla, mutta muuten olemme jatkaneet edelleen kuten ennenkin.

    Tavallaan ei ole ihme, että eläintilojen koko tulee yllätyksenä. Muutos on ollut nopeaa, eikä perässä meinaa pysyä. Hyvä esimerkki on lähipiiristä löytyvä sikatilallinen. Kun he aikoinaan vajaa 20 v sitten hankkivat tilan, se oli koko läänin isoin ja heitä pidettiin suuruudenhulluina. Tällä hetkellä tila on niin pieni, että sitä pitäisi laajentaa monikertaiseksi että se kannattaisi, jos kannattaisi. Se on minusta suuri sääli, toivoisin että eläimiä kannattaisi pitää vähän pienemmissäkin yksiköissä. Eikä kaikilla ole halua erikoistua, alkaa markkinoida jotain erikoisuutta tai muuta vastaavaa. Se on nähty niin monessa maassa, että mitä suuremmat yksiköt, sen ongelmallisemmaksi kaikki menee eläinten (ja ihmistenkin!) kannalta.

    Ensi viikolla pitää siis suunnata kauppaan, ja iltasatulukemista ei tarvitse miettiä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *