“Ensin ajattelin, että tässä taas aktivistit kirjoittelee pamflettia”

Torstaina julkaistu Syötäväsi kasvatetut on saanut tähän mennessä vain hyvää palautetta ja kehuja – jopa hämmentävissä määrin. Kokosin joitakin kirjan arvioita ja lehdissä, radiossa ja televisiossa olleita juttuja omalle Kirjasta sanottua -sivulleen.

Kirja julkaistiin keskustelutilaisuudessa Vanhalla ylioppilastalolla. Sali oli täynnä, tuolit loppuivat kesken ja keskustelu panelistien kanssa sujui rakentavassa hengessä. Kiitos panelisteille ja yleisölle! Keskustelussa mukana ollut tuottajajärjestö MTK:n asiantuntija Leena Suojala sanoi paneelin aluksi kirjasta jotain, mikä ehkä selittää hyvää vastaanottoa. “Kun sain kirjan käsiini, ensin ajattelin, että noniin, tässä taas aktivistit kirjoittaa pamflettia. Sitten kun mä luin sitä, siinä oli oikeasti hyvin tehty pohjatyö. On hyvä, että se on kirjoitettu, kiitos Elina”, Suojala sanoi. Asiantuntemus, huolellinen lähteiden käsittely ja tasapuolinen journalistinen ote siis vakuuttavat nekin lukijat, jotka lähtökohtaisesti suhtautuvat epäluuloisesti eläinten hyvinvointia käsittelevään tietokirjaan.

Syötäväksi kasvatettujen keskustelutilaisuus Vanhalla ylioppilastalolla keräsi Musiikkisalin täyteen yleisöä torstaina 4.10. – Kuva Minttu-Maaria Partanen

Myös eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoi pitävänsä kirjaa tervetulleena. “Se antaa ihmisille monipuolisen ja eri sidosryhmien näkökulmat esiin tuovan kuvan siitä, miten tuotantoeläimiä Suomessa pidetään”, Pulli kommentoi.

Eviran ylitarkastaja Jaana Mikkola sanoi pitävänsä erityisesti kirjan ajoitusta loistavana, sillä nyt kun eläinsuojelulain kokonaisuudistus on alkamassa, keskustelun pohjaksi tarvitaan tietoa. “Kirja on varmasti osaltaan auttamassa siinä”, Mikkola sanoi.

Syötäväksi kasvatetuissa pyrin tuomaan eri osapuolten näkemykset esiin ja antamaan äänen niin tuottajille, eläinlääkäreille, hyvinvointitutkijoille kuin eläinsuojelijoille. Siksi myös kirja julkistettiin paneelikeskustelun merkeissä, jossa mukana oli eläinkentän eri laitojen edustajia. Toivottavasti tämä rakentava keskustelu jatkuu nyt kirjan julkaisemisen jälkeen. Keskustelua herätteli myös Ylen Suora linja -ohjelma, jonka verkkokeskusteluun osallistuin perjantaina. Kiitos myös kaikille siellä kommentoineille!

Erityiskiitos Sariannalle mekosta, jota koristaa Miina Äkkijyrkän Marimekolle suunnittelema Iltavilli-kuosi eli iloisesti kirmaavat vasikat.

Kuva Minttu-Maaria Partanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *