Esikoinen lähti matkaan, nyt jännittää

Nyt se on painossa. Olo on hieman levoton mutta helpottunut – ja samaan aikaan tiedän, että oikeastaan matka on vasta alussa. Ennen kuin kirja tulee ulos, käynnissä on jännittävä välitila. Syötäväksi kasvatetut (Atena 2012) ilmestyy lokakuun alussa Eläinten viikolla.

Olen taloustoimittaja, en eläinlääkäri tai hyvinvointitutkija. Niinpä tietokirja oli minulle hyvin samanlainen prosessi kuin minkä tahansa pitkän artikkelin kirjoittaminen, vain isommassa mittakaavassa.  Vierailin maatiloilla, haastattelin tuottajia ja asiantuntijoita ja sukelsin valtavaan määrään erilaisia eläimiä koskevia raportteja ja tutkimuksia. Tuloksena on journalistinen tietokirja – kirjallisuusgenre joka on Suomessa ollut kovin harvalukuinen.  Halusin päästää lukijan mukanani maatiloille ja teurastamoihin kosketusetäisyydellä, joten mukana on reportaasia paikan päältä. Halusin nostaa esiin eri näkökulmia, joten mukana on haastatteluita niin tuottajilta kuin eläinsuojelijoiltakin. Tarkoitus on lisätä kuluttajien ymmärrystä suomalaisesta maataloudesta, mutta myös analysoida, ottaa kantaa ja herättää keskustelua.

Selväksi tuli, että vaikka tietoa kertyi paljon, vielä jäi paljon asioita kattamatta. On myös paljon sellaista, mistä ei vain ole tietoa saatavilla. Kaikkea ei edes tilastoida ja kotimaista eläinten hyvinvointitutkimusta on vasta vähän. Tässä blogissa aion jatkaa asioista selvää ottamista ja kirjassa esiin nousseiden kysymysten pohtimista.

Se on oikeastaan kummallista, kuinka vähän kuluttajille suunnattua tietoa eläinten elämästä on saatavilla. Katsomme televisiosta dokumentteja leijonien elämästä savannilla, mutta meillä ei ole vastaavia ohjelmia suomalaisista tuotantoeläimistä. Sikojen, lehmien ja kanojen kanssa elämämme kuitenkin risteävät joka päivä. Suomessa teurastetaan vuodessa noin  55 miljoonaa broileria, 2,3 miljoonaa sikaa ja yli 260 000 nautaa. Jokainen näistä miljoonista on eläinyksilö, jonka elämään meidän kulutusvalintamme vaikuttavat. Siihen nähden tiedämme niistä hämmästyttävän vähän.

Eläinsuojelulain uudistustyö on alkamassa. Palaan tässäkin blogissa siihen, millaisia kehitystarpeita laissa mielestäni on. Viljan raju kallistuminen maailmalla uhkaa johtaa uuteen ruokakriisiin ja on vienyt suomalaiset lihantuottajat ahtaalle. On varmaa, että keskustelu ruoantuotannosta jatkuu tänä syksynä myös sillä rintamalla. Kilpailuvirasto ja työ- ja elinkeinoministeriö puolestaan pohtivat tahollaan tuottajien, teollisuuden ja kaupan välisiä valtasuhteita ja tulisiko ruokamarkkinoita säännellä enemmän. Sekin pitää ruoan otsikoissa. Kaikki nämä vaikuttavat eläinten oloihin suoraan tai välillisesti.

Nyt kun kirja on painossa, myös julkkarit ovat työn alla. Tarkoituksena on tehdä niistä kirjan näköinen tilaisuus eli keskusteleva. En usko, että hallussani olisi jokin lopullinen totuus eläinten hyvinvoinnista Suomessa. Näkökulmia on monia ja niistä on syytä käydä analyyttista keskustelua. Toivon, että tämän kirjan kautta myös itse eläimet nousisivat syksyn puheenaiheeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *