Historian nuorin Tieto-Finlandia -ehdokas?

Syötäväksi kasvatetut on yksi kuudesta tämän vuoden Tieto-Finlandia -palkinnosta kisaavasta tietokirjasta. Uskomattoman hienoa, kiitos raadille! Jo ehdokkuus on hieno tunnustus. Kustantamoni Atenan ihmisten kanssa pohdimme tänään lounaalla, että saatan olla historian nuorin Tieto-Finlandia -ehdokas! Googlasimme ehdokkaiden syntymävuosia aika pitkältä ajalta ja nuorempia ei ainakaan vielä tullut vastaan.

Näin raati sanoo kirjastani: “Syötäväksi kasvatetut ei ole pelkästään pohjoisiin oloihin sovitettu versio Jonathan Safran Foerin kohukirjasta Eläinten syömisestä, joka paljasti amerikkalaisen karjatalouden ja ruokateollisuuden armottoman tehokkuuden. Lappalainen kuvaa kyllä yksityiskohtaisesti suomalaisen tuotantoeläimen elämänkaaren syntymästä supermarketin hyllylle, mutta samalla hän ymmärtää myös niitä ihmisiä, jotka kasvattavat, myyvät ja syövät lihaa elääkseen. Empaattinen ja eettisesti suoraselkäinen kokonaisuus ei pyri hätkähdyttämään, vaan ohjaa lukijan lempeästi muodostamaan oman mielipiteensä monitahoisesta aiheesta.”

Muut ehdokkaat palkinnon saajaksi ovat Lilly Korpiola ja Hannan Nikkanen (Arabikevät), Anto Leikola (Norsusta nautilukseen – Löytöretkiä eläinkuvituksen historiaan), Arto Mustajoki (Kevyt kosketus venäjän kieleen), Jukka Tarkka (Karhun kainalossa – Suomen kylmä sota 1947-1990) ja Björn Wahlroos (Markkinat ja demokratia). Onnea myös muille ehdokkaille, on hienoa olla tässä joukossa!

Voittajasta päättää Helsingin Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja Janne Virkkunen. Palkinto jaetaan 22. marraskuuta. Ehdokkaat valineessa raadissa olivat viestintäjohtaja Kisti Lehmusto, viestintäkonsultti Antti Isokangas ja tietokirjailija Raimo Jussila.

Tieto-Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästisti edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen.

Hienointa tässä on se, että tänä syksynä eläinten hyvinvoinnista on todella keskusteltu! Kirjoitin tällä viikolla Talouselämään jutun Valion maitomainoskampanjan falskilta tuntuvasta siirappisuudesta. Juttua on jaettu nyt Facebookissa noin 5000 kertaa ja jutussa on yli sata kommenttia. Aihe todella puhuttaa ihmisiä!

Huomenna olen menossa Ylen A-Stream -ohjelmaan puhumaan lisää Valion mainonnasta ja eläinten hyvinvoinnista. Antaako Valion markkinointi todellisuutta vastaavan kuvan maitotilojen arjesta? Entä tekeekö yritys riittävästi taatakseen tuotantoeläinten hyvät olot?Aiheesta voi keskustella jo etukäteen täällä. A-Stream perjantaina 9.11. kello 21 ykkösellä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *