Hyvä Saarioinen Oy, Miksi valmisruokanne on roskaa?

Päivitys 4.2.2014: Koska tämä tekstini näyttää herättävän runsaasti tunteita ja kiertää säännöllisesti sosiaalisessa mediassa, kommentoin hieman aihetta lisää.

Kestäisin keittiöremonttimme venymisen muuten hyvin, mutta en kestä näitä valmisruokia. Nyt kahden kuukauden ajan olen syönyt lähipitserian kasvispitsaa, thaipaikan kasvisruokia – ja yrittänyt epätoivoisesti löytää lähikaupasta jotain mitä suostuisin kokeilemaan. Valikoima vain on aika surkea. Onneksi K-kaupassa on hyvä salaattitiski.

Keittiöremonttimme ajan väliaikainen ruoanlaittovarustuksemme on ollut mallia sähköjohdollinen kylmälaukku ja mikro. Sillä ei paljoa kokkailla. Tänään olin jo epätoivon partaalla, haaveilin kotiruoasta ja ajatuskin mikroateriasta kiukutti. Teki myös mieli jotain lihaa, koska pari kuukautta on mennyt lähes kasvislinjalla. Ajattelin jo taipua, päätin että jos vaikkapa Atrialla olisi jokin kotimaisesta naudanlihasta tehty spagettikastike valmisruokana, saattaisin kelpuuttaa sen. Mutta ei.

Saarioinen1

Saarioinen2

Karmein esimerkki Alepan kylmätiskillä oli Saarioisen lasagne, jossa etupuolella mainostetaan tuorepastaa ja “uutta, kotoisampaa makua”. Lasagnen liha on koneellisesti erotettua broileria. Siis sitä litkua, joka tiristetään irti luista kun lihat on irrotettu. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi ostaa broilerista tehtyä lasagnea? Kun minä teen lasagnea, teen sen Tammisen luomunaudan jauhelihaan. Joten kyse on täysin eri ruokalajista. Saarioinen, koneellisesti erotettu broileri ei tarkoita minulle “kotoisaa makua”. Se on roskaa.

En nykyisin syö broileria lainkaan, koska en pidä lintujen tuotantotapaa eettisenä. Broileri ei mielestäni kuulu lasagnereseptiin lainkaan. Saarioinen käyttää sitä vain koska se on halvinta mahdollista lihaa. Niinpä, broileri kasvaa tehokkaasti ja nopeasti. Mutta mielestäni broilerin piilottaminen lasagneen on kuluttajan huijausta.

Myös Saarioisen spagettikastikkeen tuoteseloste oli pettymys. Siinä lihassa on sentään ripaus nautaakin broilerin seassa. Ei kauheasti lohduta. Kilpailija ei ollut juuri parempi: S-ryhmän Rainbow-merkkisessä spagettikastikkeessa ollut sian- ja naudanliha oli peräisin Belgiasta.

Tähän mennessä ainoa valmisruokayhtiö jonka tuotteet olen kelpuuttanut on Kokkikartano. Sen lihamakaronilaatikossa liha on suomalaista Snellmanin naudanlihaa. Kiitos Kokkikartanolle laadukkaasta raaka-ainelinjastanne ja maukkaudesta. Laadun erottaa! Myös lohikeittonne on erinomaista.

En ymmärrä eivätkö ihmiset lue tuoteselosteita, vai ovatko suomalaiset ihan oikeasti valmiita maksamaan surkeasta ruoasta. Ja Saarioinen, miten kehtaatte mainostaa koiranruokatason raaka-aineita kotoisiksi mauiksi?

Onneksi kohta on juhannus ja pääsen Hankoon grillaamaan ahvenanmaalaisia karitsankyljyksiä. Se auttanee toipumaan valmisruokien aiheuttamista traumoista.

49 vastausta artikkeliin ”Hyvä Saarioinen Oy, Miksi valmisruokanne on roskaa?

 1. Hyvä Elina,
  ilman valveutuneita kansalaisia tämä sonnan syöttäminen jatkuu ja lisääntyy.

  Äitien tekemää sontaa ei halua kukaan, ainakaan länsimaissa. Miksei niitä lähetetä SPR:n ruoka-avun mukana, vai eikö ole kelvannut muille kuin S-ryhmälle ja K-kaupoille.

 2. Kokkinartanolla pyöri vähän aikaa sitten ehkä koko vuoden mainioimmat TV-mainokset, joissa ehkä oli oikeasti vähän totuuttakin.

  Harmi, että niiden kanapasta ei ole enää yhtä hyvää kuin kauppoihin tullessaan (inflaatio? raaka-aineiden vähennys?).

 3. Hyvä Elina!
  Tishmalleen samaa mielipuolta asiasta. Valmisruoat ovat pääosin shaissea.
  Kesäretkeilyä harrastavana kehottaisin sinua hommoomaan joko spriikeittimen (Trangia tai sen kopio) tai edullisen kaasulla toimivan. Niistä on lohtua keittiö- ja muiden remonttien keskellä. Edukkaita kaasu- ja retkikeittimiä saa mm. miesten tiimareista, Biltemasta ja Motonetistä. Pystyy tekemään jauhelihasoossinkin ihan alusta asti itse. Eikä tarvitse näihin valmiiksioksennettuihin kajotakaan.

  Olen samoilla linjoilla!

 4. Heips Elina!

  Einesruokien suosio ja jatkuva käyttö on valitettavasti mielestäni 3 eri asian yhteensattuma: kasvatus (vanhemmat eivät itse osaa/jaksa kokkailla ja näin lapset opetetaan pienestä pietäen valmisruokien saloihin), halpaa (toiste mielestä kyllä ja toisten mielestä ei, mutta valitettavan usein yksi valmis ateria on halvempaa kuin laadukkaisen ainesten osto ja itse valmistus vaikka siitä kestäisikin pitemmäksi aikaa-pitää saada heti nyt) mistä päästäänkin viimeiseen osioon: nopeus (nyky yhteiskunnassa missä on normaalia jos on kiire ja stressitaso lähenee viulunkieltä, ei ole aikaa kokata 15 minuutin terveellistä ateriaa, EI, sen pitää olla 14 minuutin nopea valmispizza mikä isketään poskeen ja jatketaan matkaa! Kuka nyt ruoasta haluaisi nauttia, paikallaan nauttiessa sehän lihottaa!
  ..jne jne..

  Aivan mahtava kirjoitus taasen ja kirjakin, yksi parhaimmista mitä olen itse lukenut. Aina oppii jotain uutta:)

 5. Jutusta tullut maku: “Mä käytän hyvää luomulihaa, joten sen pitäisi olla kaikille ‘kotoinen maku’, eikä mulle sais mainostaa sillä termillä mitään huonompaa. Hitsi kun nyt sattui hyvä sauma haukkua eineksiä ja mollata koko brändit ja kehua yhtä, ihan vaan siksi kun niillä sattui yksi tuote olemaan parempi kuin muilla. Enhän mä muista tiedä, muuten en edes koskisi tällaiseen roskaan!”

  En tiedä mikä oli tarkoitus, mutta kovin elitistinen kuva tästä tuli. Toki se ei poista sitä tosiasiaa, että osa eineksistä ei ole kovinkaan laadukasta. Mutta ei ole myöskään kuvauksesi koneellisesti erotetusta lihasta.

  Asenne siis paistaa läpi. Suosittelenkin pysymään kaukana einestiskistä ja asioimaan vain kauppahalleissa jatkossakin.

 6. Jos rahaa kerran riittää luomuhöttöön tuhlattavaksi asti, mikset söisi ravintolassa joka ilta?

  Eineksille on iso markkina: ihmiset, joiden on saatava halvalla vatsansa täyteen. Kolmen lapsen ja nälkäisen miehen ruokkiminen ahvenanmaalaisilla karitsankyljyksillä tai luomupihveillä maksaa tuhansia euroja kuukaudessa. Ei tavallisella kansalla ole varaa tuollaiseen ylellisyyteen ja luksukseen, millä rehvastelet! Meillä syödään broileria ja sikanautajauheliharuokia viikonloppuisin, arkena mennään eineksillä. Joskus sunnuntaina saatan tehdä possunkyljykset tai jopa alennusmyynnissä olevaa brasilialaista ulkofilettä salaatin kylkeen.

 7. Aika samansuuntaisia ajatuksia itselläkin kaupan hyllyllä ja monesti tulee luovutettua valmisruokavalikoiman edessä. Joskus tulee mieleen, että kaksi nimeltämainitsematonta isoa ketjua tarkoituksella piilottavat laadukkaammista raaka-aineista valmistettuja tuotteita tai vähintään nostavat hintoja suhteettoman ylös, siksi että oma roskasta valmistettu tuote alkaisi näyttää paremmalta tai ainoalta järkevältä vaihtoehdolta.

  Ikävä sanoa, mutta katsokaapa joskus esimerkiksi Lidlin valikoiman tuoteselosteita. Valitettavasti tämä asia on paljon pidemmällä Saksassa ja Suomessa vasta opetellaan kunnollisen valikoiman tarjoamista. Lidlissä on hyvin usein tuotteet aseteltu siten, että kuluttaja voi valita, haluaako hän kemikaaleista prosessoidulla keinojuustolla kuorrutetun valmisruoan vai euron kalliimman ja oikealla juustolla maustetun tuotteen. Se missä Lidlillä on vielä paljon parannettavaa, on eri ainesosien alkuperämaan merkitseminen. En jaksa uskoa, että jos pakkauksessa lukee valmistusmaa Suomi tai Tanska, että kaikki raaka-aineet ovat näiden maiden sisältä. En halua nimittäin lompakollani tukea sitä maailmanlaajuisen tukiaisviidakon aikaansaamaa polttoaineenpolttorallia, että joku säästää sentin murto-osia roudaamalla vehnäjauhoa Suomeen Kreikasta.

 8. Tuohon yhteen kommenttiin täytyy kyllä todeta että olen täysin eri mieltä siitä etteikö perheellisillä ei olisi rahan tai ajan puolesta vaihtoehtoa kokata kuin viikonloppuisin tai että laadukas raaka-aine olisi sama kuin ravintolassa syönti.

  Lasagnen pyöräyttäminen itse verrattuna einekseen ei maksa per ensimmäinen kilo yhtään sen enempää kuin teollinen höttökään ja mitä enemmän sitä valmistaa kerralla, sitä halvemmaksi se tulee. Lasagne siksi hyvä esimerkki että se on teollisena ensinnäkin täysin mautonta ja siksi toiseksi ei sisällä juurikaan luonnollisia raaka-aineita. En nyt tietenkään väitä että se halvin X-tra-merkkinen juustoraaste yhtään sen “luonnollisempaa” olisi (lukekaapa senkin tuoteseloste joskus..), mutta ostamalla vaikkapa isomman perusköntän oikeaa juustoa, tarjouksesta pari pakettia jauhelihaa, tomaattisäilykepurkin, sipulit, porkkanat ja lasagnelevyt erikseen ollaan lopulta siinä tuloksessa että pari isoa astiallista kotona tehtyä lassea on a) parempaa ja b) halvempaa kuin kaupan valmis. Entä sitten valmistusaika? Jos tämän satsin kanssa häärää puoli tuntia ja perhe syö sitä kolme päivää, valmistusaika jaetaan tietenkin kolmella, ei yhdellä. Loput pakkaseen ja sieltä ne voi ottaa edeltävänä iltana jääkaappiin sulamaan valmiiksi. Varmasti ei voi olla kyse ajasta, koska sen pakastepizzan lämmittämisessäkin menee se vartti. Lopulta enemmän siis per syöntikerta kuin isomman satsin valmistuksessa.

 9. Samaa mieltä, mutta niin pitkään kuin massat ostaa niin ei voi muuta kuin jättää rasiat hyllyyn.

  Kirjoituksessa jäi tökkimään ainoastaan kommentti koiranruokatason raaka-aineesta. Mielestäni ei pitäisi mollata mitään ravinnoksi kelpaavaa raaka-ainetta koiran rehuksi. Jos se kerran todistettusti ihmisille maistuu ja on ravintoarvoiltaan ihmiselle sopivaa, niin miksi siitä ei voitaisi ruokaa tehdä. Juuri tällainen koiranruokatasolle raaka-aineiden leimaaminen aiheuttaa sen, että ihmiset eivät halua syödä mitään muuta kuin filettä ja hirveä määrä hyvää raaka-ainetta menee hukkaan.

  Mutta rehellisyys kyllä ennen kaikkea, jos joku raaka-aine koetaan epäilyttäväksi, ei sen kutsuminen rasian päällä toiselle nimellä ole rehellistä toimintaa.

 10. Olen muuten samaa mieltä Elinan kanssa, mutta tämä kohta sai niskakarvani pystyyn: “Saarioinen, koneellisesti erotettu broileri ei tarkoita minulle ”kotoisaa makua”. Se on roskaa.”

  Jos lähtökohtaisesti kuitenkin syö lihaa, joutuu väkisinkin huomioimaan tuotannon sivutuotteet. Eettinen lihansyönti ei mielestäni voi olla vaan Tammisen laatujauhelihan syömistä, vaan kyllä tuotantoeläimestä täytyy sitten käyttää kaikki, mitä siitä irti lähtee – luita myöten. Ei se ole roskaa.

  En nyt tarkoita, että lasagnen lihan pitäisi olla tuota. Haluan vaan korostaa, että se luihin jäävä lihan ripe ei ole ravinnollisesti sen enempää roskaa, kuin muukaan liha.

  Samankaltaista ajattelua olen vieroksunut aiemmin makkaroiden yhteydessä. Esim. Snellman on kommunikoinut vahvasti, ettei heidän makkarassaan (en muista merkkiä) käytetä kamaraa. Miksi ei? Sekin on täysin syötävä eläimen osa, joka lisäksi antaa myös makua. Makkara on suoleen tungettua, jauhettua lihaa. Miksi kamara ei siihen sopisi? Sisäfileestäkö makkara pitäisi tehdä?

  No, ajauduin sivupoluille makkaran kanssa, mutta summa summarum: eettistä lihansyöntiä on se, että jokainen syötävä osa myös syödään, eikä leimata roskaksi. Se, kuuluuko se lasagneen, on tietty eri asia.

  Muuten kiitos hyvästä blogista!

 11. Ylläolevaan kommenttiin on itsekin pakko ottaa kiinni: makkaran historiahan on nimenomaan siinä, että saadaan käytettyä eläimestä kaikki osat. Eli kunnioitetaan eläintä käyttämällä siitä kaikki joka ravinnoksi soveltuu. Makkarahan on tavallaan kaikkein vanhin eines, ts. valmisruoka. Nämä filepalasista tehdyt makkarat ovat nimenomaan nykyajan keksintöä, eikä suinkaan paluuta menneeseen aikaan. Se että nykyään B-luokan makkarat täytetään kemikaaleilla säilymään viikkotolkulla ei toki ole sitä mitä “ennen vanhaan tehtiin”. Italiassa kuivattiin, meillä suolattiin. Ilman ainuttakaan laboratoriossa valmistettua yhdistettä.

  Samaten olen yhtä mieltä siitä ettei broilerin ns. jämäpaloja tai nahkaa menemään tarvitse heittää, tai kutsua roskaksi – en vain voi ymmärtää miksi sinällään aivan käyttökelpoisesta ruoasta tehdään prosessoimalla täysin eri makuista ja myydään eri tuotteena. Rehellisyys maan perii, myös ruoan valmistuksessa.

 12. En ollut ihan varma oliko tää ironiaa vai ei. Ehkä osa kirjoituksesta oli ja osa ei.

  Että oikein Hankoon grillaan Ahvenanmaalaisia karitsan kyljyksiä..

 13. Eines ei ole ainoa vaihtoehtosi, Elina! Olen kokenut saman kohtalon ja ahdistunut vailla keittiötä. Etsiskelin ruokia, joissa ruskistuminen ei ole olennaista ja kokeilin luovasti. Pelkällä mikrollakin voi tehdä oikeaa ruokaa.

  Esimerkiksi Ratatouille oli hämmästyttävän hyvää!

 14. Saarioinen toi lasagnen vähittäiskauppaan vuonna -92. Se on valmistettu alusta alkaen suomalaisesta koneellisesti erotetusta broilerinlihasta. Tämä markkinoiden ensimmäinen valmis lasagne on edelleen Saarioisten myydyin annosruoka ja 20 myydyimmän tuotteemme joukossa. Uskomme tuotteen sen vuoksi vastaavan hyvin kuluttajien mieltymyksiä.
  Myös tuotteen raaka-aineiden oletamme olevan kuluttajille tuttuja, sillä tietojemme mukaan kuluttajat lukevat säännöllisesti elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä. TNS Gallupin Risc –tutkimuksen (helmikuu 2013) mukaan yli 60 % kuluttajista on täsmälleen tai jokseenkin samaa mieltä väittämästä: ”Elintarvikkeita valitessani luen niiden tuoteselosteet huolellisesti”.

  Olet tervetullut tutustumaan tuotteisiimme ja jatkamaan keskustelua kanssamme Saarioisilla.

  Ystävällisin terveisin

  Saarioinen Oy

  Ritva Mäenpää
  markkinointi- ja viestintäjohtaja

 15. Jarkko, olet ihan oikeassa, samoin samaa asiaa kommentoiva Perheenisä: Lähtökohtaisesti toki pidän sitä tärkeänä, että jos eläin tapetaan, siitä käytetään kaikki hyödyksi eikä hukata. Eihän se ravitsemuksellisesti ole roskaa, sen laatu ja maku vain eivät ole lähelläkään sitä mitä pakkaus mainostaisi tuotteen olevan. Jos joku haluaa broileria syödä eikä halveksu tuon kaltaista jämämateriaaliakaan, mikäs siinä, voihan sen käyttää vaikka makkaraan.

  Mutta Saarioisen lasagnepakkauksesta kuvasta voisi saada sellaisen kuvan, että kyse on naudan jauhelihasta tehdystä lasagnesta. Broilerilasagnen nimi pitäisi olla broilerilasagne. Tässä korvataan halvimmalla mahdollisella raaka-aineella kalliimpaa, mutta silti vedotaan mielikuviin “tutusta kotoisasta mausta” ja annetaan laatumielikuva puhumalla tuorepastasta ja lisäaineettomuudesta. Jos halutaan halvinta mahdollista ja kulutttajallekin vain hinta ratkaisee, miksi yrittää kääntää mustaa valkoiseksi? Terhi J. tuossa kommentoikin, että “jos jokin raaka-aine koetaan epäilyttäväksi, ei sen kutsuminen rasian päällä toisella nimellä ole rehellistä toimintaa”. Olen samaa mieltä.

  Muutamat täällä tuntuvat tarttuvan kovin kärkkäästi siihen, että juhannuksen suunnitelmiini kuuluu karitsankyljysten grillaaminen. Unohdin, että Suomessa kulinarismi on kiellettyä, kaikkien pitää rakastaa eineksiään ja pukeutua tuulipukun! 😉 Ymmärrän toki että kaikilla ei ole kyljyksiin varaa. Toisaalta olen puhunut myös sen puolesta, että voisimme vähentää lihankulutustamme. Suomalaiset syövät nyt vuodessa keskimäärin 78 kiloa lihaa, suurin osa siitä makkaroina, leikkeinä ja jauhelihana – siis bulkkina. Ei lihan tarvitsisi olla jokapäiväistä arkiruokaa. Jos ostaa lihaa vähemmän, mutta panostaa laatuun, ehkä silloin voi välillä olla varaa parempaan? Se haarukassa oleva lihanpala on jonkun eläimen takamusta (tai jokin muu kehon osa) ja sen eläimen omalla kokemuksella hyvästä tai huonosta elämästään on arvo. Lihan kuuluukin maksaa, jotta sille eläimelle voidaan taata hyvä elämä.

  Arvostan laadukkaita raaka-aineita ja hyvää ruokaa, rakastan kokkaamista. Siitähän tässä kirjoituksessa oli kyse. Valmisruoassa ei ole tarjolla sellaista laatua, mitä itse kokkaamalla saa tehtyä. Se kismittää, kun ei keittiöremontin vuoksi pääse kokkaamaan. Arvostan myös ihan tavallista arkiruokaa ja perinteisiä suomalaisia reseptejä – kotona itse tehtynä. Omia lempireseptejäni ovat lammaskaalikeitto, karitsapata ja yrttiset jauhelihapyörykät. Onko kyse elitismistä tai ruokahifistelystä? Ainakin suhtaudun ruokaan aina intohimolla!

 16. Mielenkiintoista! Kiitos Saarioiselle vastauksesta!
  Valmisruokien maailma on itselleni varsin tuntematon, sillä einesten ostaminen ei ole koskaan kuulunut kotimme ruokakulttuuriin. Meillä on arvostettu itse tehtyä ruokaa. Siksi tämä remontti on ollut hyvin opettavainen kurkistus valmisruokien maailmaan.
  Pitäisin kuitenkin melko todennäköisenä, että varsin suuri osa TNS Gallupin tutkimukseen osallistuneista kuluttajista kaunistelee. Sama juttu, kuin että telkkarista muka katsotaan vain luontodokumentteja. Entä jos kysyisitte kuluttajilta veikkauksia siitä, mitä lihaa he uskovat lasagnessa olevan? Uskotko että he vastaisivat: “koneellisesti eroteltua broileria”?
  Vai olisiko niin, että Saarioisen mielikuva äitien tekemästä ruoasta jne. on purrut niin hyvin, että ihmiset luottavat pakkauksen kuvaan oikeastaan kiinnittämättä huomiota tuoteselosteisiin?
  Antaa aika tylyn kuvan suomalaisten ruokatottumuksista ja mausta, että niin kelvoton raaka-aine voisi olla monien mielestä aidosti hyvää.
  Ehkäpä tässä olisi kuitenkin teille tuotekehityksen paikka. Laadullakin voisi kilpailla, ei vain halvimmalla hinnalla. Jospa toisitte markkinoille lasagnen, joka on tehty kotimaisesta naudanlihasta? Oletteko harkinneet luomutuotteiden lisäämistä valikoimiinne? Kuluttajatutkimuksiin perehtyneinä tunnette hyvin varmaan sen, että ruoan alkuperään ja eettisyyteen liittyvät trendit ovat nousemassa.

  Elina Lappalainen

 17. Kiitokset Elina silmiä avaavasta postauksesta. Olen itse ostanut tätä tuotetta joskus uskoen että se tosiaan sisältää nauta-/sikajauhelihaa. Broileri ei ole tullut edes mieleeni. Täytyy jatkossa lukea nämä pakkausselosteet mikäli eineksiä ostan. Saarioisen tuotteita sinällään en ole vuosiin ostanut muutenkaan joten asiakaskäyttäytymiseen tämä ei vaikuta. Jatka tekemääsi hyvää työtä, tämä jos mikä on hyödyllistä tietoa!

 18. Mielestäni on vain hyvä kun syötäväksi kasvatettu, jo teurastettu eläin kalutaan mahdollisimman tarkkaan. Koneella tai ilman. Se että suurin osa ihmisten ostamasta lihasta on “bulkkia”, johtuu siitä että teuraseläimen massasta suurin osa on “bulkkia”. Niiden herkullisten fileiden ympärillä kun on kilokaupalla muutakin kuin luuta ja nahkaa.

  Tavoitteesi parantaa tuotantoeläinten kohtelua on tärkeä asia, mutta ikävä kyllä blogikirjoituksesi sisältö ja tyyli vain etäännyttävät massoja tästä tavoitteesta. Tärkeintähän olisi vaikuttaa juuri tähän mainitsemaasi “tuulipukukansaan”, joka ostaa leijonanosan Suomessa kulutetusta lihasta. Enemmistön sijaan viestisi puhuttelee parhaiten kaltaisiasi ruokahifistelijöitä; saarnaat siis jo kääntyneille kulinaristeille.

 19. Huomasin äskettäin kaupan eineshyllyssä Saarioisen tuotteen, joka oli ilmeisesti tarkoitettu kilpailemaan Kokkikartanon vastaavan kanssa:

  Eli… KERMAINEN SAVULOHIKIUSAUS. Valmistusaineiden alussa pienellä präntillä: Savukirjolohi-perunakiusaus. (http://www.saarioinen.fi/tuotteet/tuotehaku/?TUOTEID=3075)

  Niin, onhan se kirjolohikin lohikala ja harva maussa eroa huomaa. Kirjolohella on kuitenkin halvempi hinta ja imago kuin (Norjan) lohella, joten Saarioinen on nimennyt tuotteensa kuten parhaaksi on katsonut. Kokkikartano taas puolestaan vaihtoi tuotteestaan kirjolohen loheksi ja samalla nimen kirjolohikiusauksesta lohikiusaukseksi.

 20. Olen kyllä lukenut lasagnen tuoteselosteen ja vähän ihmetellyt koneellisesti erotettua broilerinlihaa. Lasagnen maku kuitenkin on mielestäni hyvä. Jos joskus ostan eineksiä, ostan silloin nimenomaan Saarioisten. Niistä todennäköisimmät vaihtoehdot ovat lasagne, lihaperunasoselaatikko ja punajuuripiparjuurisalaatti. Niihin luotan, olen ollut Saarioisilla töissä viime vuosituhannella ja ainakin silloin laatuun voi luottaa.

 21. Ei sitten tullut mieleen hommata keittiörempan ajaksi vaikka induktiotasoa? Tai ihan perusvalurautaista tai vaikka kahta? Jostain huuto.netistä saisi varmaan puoli-ilmaiseksi ja rempan jälkeen ojentaisi seuraaville tarvitseville…

  Onko jengi oikeasti näin uusavutonta?

  Roskaruokaa ei ole olemassakaan. Kaikki syötäväksi kelpaava pitää syödä kun kerta kalliilla (taloudellisesti, eettisesti, ympäristöä rasittaen) tuotettukin. Eivätkä einekset ole edullisia kun tsekkaa kilohintaa ja mitä ne pitävät sisällään.

  Jengillä on koko ajan nälkä siksi koska ruoasta on järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti poistettu rasva ja lisätty poskettomat määrät sokeria. Siksi verensokeritasot jatkuvalla vuoristoradalla.

  Eläinkunnassa syödään rasvaisimmat palat ensimmäisinä. Paljon energiaa ja pitää pitkään kylläisenä. Muut osat joutavatkin alemman tason saalistajille.

  Suomessa (tod.näk. kaikkialla muuallakin) teollinen sika on jalostettu niin rasvattomaksi, että se ei kykene pitämään edes eläintä itseään enää lämpimänä.

  Just hain Lidl:stä kilon marinoituja siankyljyksiä hintaan 6€ (piti ostaa Uusi-Seelanti pakastelammasta, mutta sitä ei ollut mikä toisaalta iloinen yllätys sillä moni pakasteallas tyhjänä mikä kesähelteillä oikein onkin).

  Onpa helevetin kallista. Not. Kyytipojaksi papuja tomaattikastikkeessa, suomalaista sipulia, paprikaa ja porkkanaa.

  Vähän näyttää (kuorima)veistä, heittää koko setin uunivuokaan hautumaan matalaan lämpötilaan. Done.

  Ehtii katsoa mainiosti leffan tai parikin odotellessa. Tai käydä vaikka ottamassa aurinkoa ja uimassa. Hyvään kirjaankin ehtisi kerrankin keskittyä oikein ajan kanssa. Tai kitaran rämpyttämiseen, pianon pimputtamiseen. Whatever rocks your boat.

  Koko porukan kurnivan vatsan voi tyydyttää ruoan valmistumista odotellessa rasvaisella (10%) jogurtilla johon heittää sekaan kuitupitoisia muroja ja/tai soijarouheita ja sesongin mukaisesti vielä ylikypsiä mansikoita.

  Jälkkärinkin voi hyvin vetää ennen pääruokaa. Leipälaatikosta duunaa vanhat kuivuneet nisut köyhiksi ritareiksi…

  Luulisi yhden ukonrahjuksen, akan ja kolme poikaa ruokkivan helposti.

  Kiire on aina itseaiheutettua. Todennäköisesti jengi tuijottaa töllöä ja/tai roikkuu netissä.

  Selityksiä maailmaan mahtuu. Itsestäsi se on kiinni.

  Sinällään mitä hemmetin merkitystä sillä on onko lasagnessa nautaa vai broileria jos ei edes havainnut maussa eroa.

  Paras mauste on nälkä.

  My two cents.

 22. Miksi ihmeessä itket valmisruoan laadusta? Ei sitä ole pakko syödä, turha purkaa tuntojaan Saarioiselle. Mua ei ainakaan kiinnosta pätkääkään, missä mun lasagnessa oleva liha on kasvanu. Olisit sinä jättänyt kaikessa hiljaisuudessa valmisruoat kaupan hyllyyn.

 23. Totta toinen puoli, myönnän. Säilytetään nyt silti suhteellisuudentaju: Moni asuu ulkomailla eikä saa koskaan “kotimaista” lihaa. Lisäksi einesruokien nimittäminen paskaksi on ravinnon rienaamista. Siihen on varaa yltäkylläisyyden keskellä.
  Esko Knaapila

 24. Olen miettinyt myös useita vuosia, että miten ihmiset ovat aina vain valmiita tunkemaan sisäänsä tuollaista paskaa!

 25. Olen täysin samaa mieltä einestarjonnasta. Ainoa syötäväksi kelpaava valmisruoka on poikkeuksetta Kokkikartanon valmistamaa. Asia selviää hyvin nopeasti kun vilkaisee tuoteselostetta. Kukapa mielellään syö mm. kanan nahkaa, varsinkin silloin kun se ei alkuperäiseen reseptiin edes kuulu? Useimmiten valmisruokien koostumus ja maku ei vaan täytä meikäläisen kriteerejä hyvästä ruoasta. Silloin kun kerrankin on kiire, eikä aikaa tehdä ruokaa, on todella vaikeaa löytää mitään kunnollista. Erityisesti kiukuttaa valmistajat, jotka eivät tuoteselosteessa kerro mistä raaka-aineet ovat peräisin.

  Symbiatch, ei siinä ole mitään “elitististä” tarkkailla mitä suuhunsa tunkee. Itse pyrin kaupassa suosimaan ensisijaisesti lähituotantoa ja kotimaisuutta. Kauden ulkopuolella joskus saattaa joutua ostamaan jotakin ulkomaista – useimmat hedelmät toki eri tapaus. Eikä ruokalasku meidän perheessä ole iso, päinvastoin. Ruokalaskun pienenä pitäminen on yksinkertaista: katso mitä ostat, milloin ostat (kaudet!) ja osta sopivia määriä. Laadun huomaa helposti mm. ruoan maussa ja hyvässä mielessä.

  Toivoisin, että Suomessa olisi enemmänkin valveutuneita kuluttajia, jotka pistäisivät leipää myös paikallisten toimijoiden pöytään ja tarkkailisivat tuoteselosteita. Saataisiin roska pois kauppojen hyllyltä.

 26. Laiskat ja uusavuttomat ihmiset eivät osaa eivätkä viitsi tehdä itse ruokaa. Einesten “helppoutta” ylistetään, ja totta ihmeessä Saarioiset ynnä muut pukkaavat markkinoille juuri sitä, mitä kansa ostaa. Osaa ihmisistä ei kiinnosta ruuan alkuperä pätkääkään, tuhlatkoon he rahansa kaikessa rauhassa mihin lystäävät. Onneksi moni on myös kiinnostunut ruuan alkuperästä. Itse nelilapsisen perheen työssäkäyvänä äitinä en voisi ruokkia perhettäni eineksillä. Teen ruokaa laadukkaista, kotimaisista raaka-aineista ja sen kilohinta on taatusti edullisempi vrt eineksiin. Maku ja laatu aivan eri planeetalta. On silkkaa puppua, että laadukkaista raaka-aineista itse valmistettu ruoka olisi kalliimpaa vrt halvimmasta sekundasta tehtyihin einesruokiin. PIkemminkin päinvastoin, eineksistähän saa sekä valmistaja että jälleenmyyjä voittoa. Torilta ostetuista tai itseviljellyistä perunoista, porkkanoista punajuurista ei kukaan vedä välistä, marjat ja sienet ovat ilmaisia metsässä ja näin eläen raha riittää kotimaiseen lihaan ja kalaan mainiosti. Enpä ole kaivannut mikroateirioita, myöskään paljon harrastavat lapsemme eivät niiden perään kysele. Ei ole ollut tarvetta.

 27. Itse en Saarioisten valmisruokia syöttäisi koirallenikaan, sen verran sitä rakastan. Itseäni inhottaa aivan tolkuttoman paljon kun avokkini syö tyytyväisen Saarioisten “roiskeläppiä”, eikä häntä kiinnosta mitä siinä on, mistä se on tullut ja kuinka se on tehty.. “Se on vaan niin hyvää”….

 28. Kiitos Saarioinen vastauksesta! Einekset ovat laiskojen ja “kiireellisten” ihmisten ruokia, mutta terveellisiä ne eivät ole, kun vertaa itse tehdyistä raaka-aineista oleviin ruokiin.
  Tarkoitettiinko tutkimuksesssa Saarioisen einesten vai yleisesti tuotteiden tuoteselosteita? Tutkimuksilla ja kirjoitustaidolla pystyy helposti hämäämään kuluttajia. Esim. puhdasta ruokaa.. no offense.

 29. Luovuin mikrosta kokonaan muutama vuosi taaksepäin, syötyäni hetken aikaa valmisruokia sairastuin usein. Nyt kun tekee kaikki ruoat itse on energiaakn triplamäärä kaikkeen. Kaikki ruoka vain tahtoo olla kallista tätä nykyä mutta ihan sama, syön vaikka kerran viikossa kunnolla ja muuten järsin vaikka porkkanaa. Positiivista elämänasennetta sinne jokaisen lautaselle. Rakastakkaa ruokaanne please.

 30. Roskaahan nuo ovat ja jopa vaarallisia.
  Eniten jutussa häiritsee kuitenkin 2KK pituinen keittiöremontti. Kirkkoako siellä rakennetaan? Ei keittiöremontti voi ottaa yli kahta viikkoa mitenkään.

  Ei kai vanhaa pureta ennen kuin uudet kaapit ovat tulleet ja kaikki koneet ja tarvikkeet myös?
  Jääkaapin ja lieden saa kyllä siirrettyä johonkin muuhun huoneeseen siksiaikaa. Ravintolassa voi käydä myös lounaalla.

 31. Eläimistä hyödynnetään kaikki ruhon osat perinteiseen tapaan sian sorkkia myöten. Suomessa on vieraannuttu tuosta kulttuurista kun pientarastamot hävisivät ja kauppojen lihatiskeiltä hävisivät niin siansorkat kuin posketkin. Siitä, mikä nyt menee makkaran raaka-aineeksi, tehtiin ennen mm. aladoobia. Korkean ruokakulttuurin maina pidetyissä Italiassa ja Ranskassa ei ole missään vaiheessa hyljeksitty mitään ruhon osia. Meillä ne onneksi käytetään makkaroihin, kun suomalaiset nirppanokat eivät osaa ruokaa laittaa kuin fileestä. Kanan nahka on hyvää kun sen maustaa oikein, parempaa kuin se valkoinen liha. Saarioisten lasagnen liha on ilmeisesti sitä jyväbroileria, joten on varsin käyttökelpoinen tuote. Olisi haaskausta jättää jokin osa eläimestä käyttämättä – tai aivojahan ja luuytimiä ei enää saa käyttää kun rehuketju saastutettiin siihen kuulumattomilla osilla.

  Onnea keittiöremonttiin, minulla se on jo takanapäin, ja tosi tyytyväinen olen. Kyllä siihen menee aikaa jos tekee työn ohessa vapaa-aikana, ja kuvioon kuuluu lattioiden ja seinien läpikäynti. Meillä meni 2,5 kk grillaten ja välillä eineksillä keittiöremontin vuoksi keväällä. Yksi seinä purettiin ja rakennettiin uudestaan, seiniä tasoitettiin pintojen ja kaappien purun jäljiltä, uusittiin sähköasennuksia, vahdettiin lämmityspatteri, lattian muovimatto poistettiin, hiottiin liimat pois ja tasoitettiin, leivinuunin slammaus, paneelikaton oksalakkaus ja maalus, maalattiin seiniä, laitettiin raakalautaseiniä, parketin asennus, uusien kaapistojen asennus ja vihdoin käyttöönotto. Ikkuna vielä vaihdetaan syksymmällä. Entiseksi ei tunnista kuin uunin luukusta!

 32. Mielelläni ostaisin laatukamaa aina, mutta vähävaraisella ei ole paljoa valinnan varaa, jos (hinnat nyt täysin heittoja) huonolaatuinen lasagne maksaa vaikka 1,5€ ja laadukas 4,5€, viikon budjetti on 10€, kumman sitä ottaa? Ei ole paljoa valinnan varaa.

 33. Plus, yksinasuvan ruoka on kallista ja pitää itse syödä/ostaa kaikki ruoka. Varsinkin kun yleensä kaikki pakkaukset ovat mitoitettu 4 hengelle, ja jos löytää jonkun pienemmän pakkauskoon niin se on tyyliin euron halvempi kuin iso pakkaus. En ainakaan itse pysty vaikka maanantaina tekemään isoa kattilallista makkarasoppaa ja syödä sitä sitten koko viikko. Kolmannen päivän kohdalla alkaa jo oksettamaan. Pakkaseen tietty voi laittaa mutta moni ruoka kärsii pakkasesta, esim paistettu jauheliha maistuu niin oksettavalta jos sen menee pakastamaan. Tai mitä sitten jos ei OLE pakastinta?

  Tuosta lasagnesta vielä… no, ainakaan siinä ei ole e-koodeja…. jotain positiivista. Mutta törkeän harhaanjohtavaa mainontaa, tulee mieleen ihan se artikkeli olisiko ollut ilta-sanomissa kanannahkapullista. Myydään lihapullia joiden tuoteselosteessa luki just jotain tyyliin “lihana käytetty 13% lihaa ja 40% lihaan verrattavia ainesosia”.

 34. Hyvä postaus, mutta mitä se tekisi tuotteen hinnalle jos siinä käytettäisiin luomujauhelihaa?

  Tehotuotanto = halpa ruoka
  Halpa ruoka = menekki kasvaa

  Luomu = kalliimpaa ruokaa
  Kallis ruoka = myynti laskee

 35. Kunmuutenkin luomua ostaa jne. niin ei luulis olevan iso ostos 20e pallogrilli parvekkeelle tai pihaan missä voi tehdä ihan kunnollisia ruokia varsinkin jos muutenkin pitää kokkaamisesta

 36. Mitä helvettiä?!? Mitä nää käyt fiilistelee tuollasia asioita jos sua ne alkaa kiukuttaa?

 37. Jos viikon ruokabudjetti on 10€ on jossain vikaa. Rahaa menee luultavasti liikaa muihin asioihin… Itsekin olen pieni tuloinen, joskus hyvä jos mikään tuloinen. Käsittääkseni Suomen mittapuulla tuloilla mitattuna helposti köyhä. Ruoka vie varmasti suurimman osan vuokran jälkeen budjetista.

  Kuitenkin kuten komenteissa on useaan otteeseen todettu, on kilohinnaltaan paljon halvempaa tehdä se lasagna itse kotona. Teet paljon kerralla ja pakastat. Otat sulamaan ja syöt kun tarvitset. Eikä kenenkään tarvi arvailla onko terveellisempää tai maistuvampaa.

  Sitten on vielä ne vähempi arvokkaat palat lihaa. Niistä tosiaan saa aikamoisia herkkuja aikaseks kun vaan viitsii avata reseptivihot ja pistää vähän aikaa. Ei maksa paljoa, vaan omaa viitseliäisyyttä. Ainoa surkea puoli on että niitä vähempi arvokkaita paloja on vaikea löytää. Lihatiskit kun tykkää myydä sisä- ja ulkofileetä ja kinkkuviipaletta… Anna mennä SK-ketjut!

  Kokkaus on myös huomattavasti parempi harrastus kuin täällä netissä roikkuminen tai TVn katsominen, asioita mihin itsekin liian usein tulee tuhlattua aikaa.

  Ruudut kiinni ja liesi tai kaksi kuumaksi. Pöytä kattaen ja rauhassa ruokaa nauttimaan.

 38. Työskentelen itse kaupan palvelutiskillä ja voin sanoa, että se ei ole kaupasta kiinni mitä lihaa siinä tiskillä myydään vaan siitä mitä Atria ym myy niihin kauppoihin. Ja jos lihakylmiö ei ole 10neliömetriä suurempi niin siellä ei todellakaan ole tilaa kaikille ruhon osille. Se että kauppa on suuri ei tarkoita sitä, että siellä olisi myös suuret varastot joihin jemmailtaisiin tuotteita vaan kylmiöt on pieniä, jotta tavarakierto pysyy hyvänä eikä vanhaa tavaraa kerry.

  Mitä eineksiin tulee nii ostan kyllä itsekin toisinaan, mutta kananugetteja en ole ostanut enää vuosiin kun tiedän mistä ne on tehty. Tottakai minunkin mielestäni tuotantoeläimestä kuuluu käyttää kaikki hyödyksi, mutta kananluut jauhettuna mössöksi ja siihen lisätyt kemikaalit ja jauhot niin..no en syöttäisi sitä edes koiralle.

  Ja lihan kotimaisuuteen sen verran kommenttia niin kaikilla suurteurastamoilla käytetään jonkin verran ulkomaista lihaa, se liha ei aina välttämättä ole 100% suomalaista. Sitä saa sanoa suomalaiseksi, jos liha tulee muualta mutta marinadi ja käsittely tapahtuu Suomessa.

 39. Hei, sinulla on kyllä väärä käsitys lihan kotimaisuudesta. Lihaa ei saa sanoa kotimaiseksi, jos se tulee ulkomailta mutta marinoidaan ja pakataan Suomessa. Siihen voi laittaa avainlipun, joka on suomalaisen työn merkki, mutta raakaa lihaa ei saa suomalaiseksi kutsua jos se ei sitä ole.

  Suuret teurastamot käyttävät usein ulkomaista lihaa esim. kaupalle alihankkijoina tekemissään Rainbow- yms. tuotteissa. Omissa brändituotteissaan ne kuitenkin käyttävät lähes poikkeuksetta suomalaista lihaa – ainakin mitä tulee Atriaan ja HK:hon

  Ja kauppa vaikuttaa siihen, mitä Atrialta ostetaan, ei S-ryhmä osta tuotteita jotka eivät käy kaupaksi, tuota hyvin tai sovi valikoimaan. Ainakin S-ryhmä on myös aktiivisesti vaikuttanut lihatalojen valikoimatarjontaan ja ttoivonut esim. luomulihatuotteita.

 40. Moni suomalainen syö tietämättään geenimanipuloitua elintarvikkeita valmisruoan seassa.
  Näitä geenimanipuloituja ainesosia ovat mm.: maissitärkkelys, soijakastike, MSG ym.

  Nykyisin soijasta (noin 91%) ja maissista (noin 87%) lähes kaikki on geenimanipuloitua (http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_soybean), (http://www.huffingtonpost.com/margie-kelly/genetically-modified-food_b_2039455.html) (http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_food). Samoin lähes jokaisessa valmisateriassa “mausteena” käytettävä MSG eli Monosodium Glutamate on hermomyrkky (http://www.greenmedinfo.com/blog/msg-delicious-seasoning-or-drug-and-poison).

  Mikroaaltouuni säteilyttää kaiken täysin kuolleeksi ja se mössö on keholle täysin tuntematonta molekyylimössöä.

  Valmisruoka ja mikroaaltouuni = varmin tapa saada pitkäaikainen sairaus
  Microwave Ovens Kill Food, and Eventually, YOU –> http://www.youtube.com/watch?v=ScbbQ2pYd9I

 41. Snelmannin jauheliha hyvää ruokaa? Teurasjänteistä kaikki jämät eläimestä jauhettu 🙁

 42. Hei, piti tulla nyt ihan Helsingin Sanomien jutun perusteella etsimään blogisi. Olin nimittäin juuri edellisenä iltana täysin tietoisesti syönyt Saarioisten “kanalasagnea”. Jos eineslasagnen nimi on “lasagne”, niin tietenkin siitä luetaan kaupassa tuoteseloste, jotta tiedetään, onko se tonnikalalasagnea, kasvislasagnea, broilerilasagnea, sika-nautalasagnea vai naudanlihalasagnea. Ainakaan minä en ikinä kulkisi niin laput silmillä, että olettaisin “kotoisen maun” tarkoittavan sitä, että lasagne on valmistettu sillä ohjeella ja niillä raaka-aineilla, joita minä kotonani käytän. Sivumennen sanoen en ole koskaan tehnyt lasagnea naudanlihasta, muista aineista kylläkin kotonani.

 43. Hieman särähti koiranruokatermi minullekin. Tällaisten kielikuvien kautta luodaan mielikuvia siitä, miten suhtaudutaan eläimiin, asioihin jne. Vaikka eläimet ovatkin kakkosluokan kansalaisia yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme, niin ikävä lukea juuri sinun käyttävän näitä kielikuvia, jotka osaltaan hienovaraisesti ylläpitävät näitä käsityksiä.

  Mutta se siitä, et varmaan tuota tarkoittanut. Mutta hienon työsi johdosta mielipiteitäsi ja tekstejäsi myös luetaan paljon tarkemmin kuin matti meikäläisten, joten nämä tarttumiset termeihin, mitä käytät, kertovat myönteisesti myös siitä ; )

  Eksyn heti suoraan aiheesta toiseen, mitä kirjoitus kommentteineen toi mieleeni.

  Itseäni ei lakkaa ihmetyttämästä, että miten ihmeessä keskustelu ruuasta aina kilpistyy lihaan, ikään kuin ruokaa ei voi laittaa tai syödä jos sinne ei ymppää edes pienen pientä siivua jotain kuollutta olentoa.

  Hyvää ruokaa voi tehdä helposti ihan kasvisperäisistäkin aineista, ja näin säästyy mm. eettisten ja terveyskysymyksien loputtomilta kehäpäätelmiltä. Ehkä myös tv-kokkausohjelmien ruokapropaganda, joissa eläinperäisten tuotteiden käyttö on normi, josta ei tingitä eikä lipsuta – vaikuttaa asiaan.

  Tiedän, että monen on hyvin vaikea uskoa, saatika kokeilla, että esim. ihan tavallista pullaa, piirakkaa tai koko perheelle maistuvaa ruokaa voi tehdä ilman eläinperäisiä aineksia.

  Monille länsimaisen kulttuurimme kasvatille eläinperäisistä tuotteista luopuminen ja ihan tavallisen ruan valmistaminen – siitä huolimatta – kuulostaa ja vaikuttaa erikoisella ja suorastaan vallankumoukselliselle. Yhtenä pienenä esimerkkinä tulee mieleeni, kuinka v. 2010 Helsingissä aloite kasvisruokapäivästä kerran viikossa, sai aikaan kaupunginvaltuustossa mittavan keskustelun. Kommenttien tiedon taso ei häikäise, mutta ehkäpä se jonain päivänä tulevaisuudessa jopa naurattaa.

  Kulttuurissamme liha ja eläinperäiset tuotteet ovat itsestäänselvä ruokavalion normi. Lihafanatismi välillä suorastaan pelottavan voimakasta.
  Jos haluat testata onko näin, niin tässäpä hauska vinkki, jota voi kokeilla ihan vapaasti vaikkapa työpaikan ruokalassa tai sukujuhlissa tylsistyneen tunnelman piristäjänä.
  Kerro vaivihkaa, että et syö lihaa ja seuraa mitä tapahtuu. Mikäli ympärilläsi sattuu olemaan valistunutta ja eettisistä ongelmista tietoista väkeä, ja ketään ei kiinnosta, niin kokeilepa kovempaa täkyä. Mainitse että syöt vain kasvisperäistä ravintoa. Viittaa samalla uudistettuihin ravitsemussuosituksiin ja eläinteollisuuteen. Takaan, että ilmapiiri sähköistyy alta aikayksikön.

 44. Hei Elina!

  Olen itsekin miettinyt einesruokien sisältöä ja raaka-aineiden alkuperää, ja minua ärsyttää suunnattomasti kaupan omien merkkien raaka-aineiden alkuperän häivyttäminen. Opiskelijana pyrin tekemään ruokani itse alusta asti, mutta mahdollisimman edullisesti. Toki silloin tällöin tulee ostettua einesruokia, jos on kiire tai ei yksinkertaisesti jaksa tehdä isommin ruokaa. Einesruokien tuoteselosteet tulee luettua ja tarkistettua löytyykö tuotteesta Hyvää Suomesta tai Avainlippu-merkki.
  Suomessa on esim. sianlihan ylituotantoa, joten eikö sitä voisi käyttää mieluummin lasagnessa kuin broileria. Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, broileri ei kuulu lasagneen. Toivoisin myös pakkausten mainos kuvien olevan lähempänä todellisuutta, kuin se nyt on. Ostettaisiinko silloin einesruokia niin paljon kuin nyt?

  Hyvää ruokahalua, minä lähden nyt syömään koulun maukasta ruokaa. 😉

 45. Elina hyvä

  Osta seuraava tuote jostakin isommasta kaupasta, äläkä alepan alahyllyltä, koska niissä tuotekierto on nopeampaa. (päiväykset)

 46. Lidlin “herkkupyöryköissä” oli ainakin taannoin lihapitoisuus 7%. Niitä ei saanut enää lihatuotteina (lihapullina) mainostaa joten siitä nimi “herkkupyörykkä”.. Tehtiin muuten Saarioisten tehtaalla (tieto on muutaman vuoden vanha mutta tuskin tuo on mihinkään muuttunut).

 47. Hk:n sisäpiirin tietoa . Amerikan pekoni on Suomalaista lihaa joka EU:n vientitukien takia lähetetään jalostettavaksi Puolaan… Keksisin paljon esimerkkejä. Mitä pienempi tuottaja ( tytäryhtiöitä laskematta, joita muuten riittää. Järvisuomenportilta kenkää kaikille ja lähettämö Vantaalle ) sitä parempi omatunto. Pienyrittäjien ja kotitilatuottajien elämä on tehty vaikeaksi.

  Btw: Kariniemen kananpoika tai tytäryhtiö pelkää osakkeenomistajia HK:lla 😀

 48. Jep, helppo haukkua valmisruokaa, mutta kyseenalaistan tietämyksesi Italialaisesta keittiöstä.. Esiinnyt asiantuntijana, mutta olet amatööri joka luulee tietävänsä jotakin ruoasta. Aitoon lasagneen käytetään broilerinmaksaa.. (särii korvaan kun sanotaan, että oikeaan lasagneen ei tule broileria).
  Muahah.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *