Hyviä uutisia!

Bloggaaminen on ollut nyt keväällä tauolla muuton ja remontoinnin vietyä kaiken ajan ja energian. Mutta tänään eläinrintamalta kuului niin hyviä uutisia, että ne on pakko nostaa esiin.

Kaksi vuotta sitten hallitusohjelmaan kirjattu päätös eläinsuojeluasiamiehen perustamisesta on toteutunut vihdoin. Tehtävään on valittu  eläinlääketieteen lisensiaatti Sari Salminen. Hän työskentelee tällä hetkellä Elintarviketurvallisuusvirastossa. Onnea Sarille ja voimia matkaan, tee hyvää työtä!

Ministeriön tiedotteen mukaan eläinsuojeluasiamiehen tehtävänä on edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia sekä tukea ja edistää eri toimijoiden yhteistyötä. Maa- ja metsätalousministeriön alainen työpaikka sijaitsee Helsingin Viikissä, Eläinten hyvinvointikeskuksen yhteydessä.

Toinen päivän hyvä uutinen liittyy eläinsuojelulain uudistamiseen. Eläinten hyvinvointikeskus (EHK) kertoo blogissaan, miten lakia luonnostelevan työryhmän ja sen ohjausryhmän työ on edennyt. Näyttää siltä, että oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Työryhmä on linjannut, että uuden lain tarkoituksena edistää eläinten hyvinvointia ja suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta. Mukaan on ehdotettu kirjausta eläimen itseisarvoon perustuvasta eläimen kunnioituksesta. Samalla ehdotetaan lisättäväksi selitys, että itseisarvo on riippumaton eläimen arvosta ihmiselle. Tämä on tärkeää, sillä eläimen arvo on oleellista tuoda esiin lain perusteluissa. Nykyisessä laissa eläimen hyvä kohtelu on sidottu kieltoon, jossa eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Se ei ole riittävä lähtökohta.

Näyttää myös siltä, että mukana olisi toinenkin tärkeänä pitämäni osa-alue eli eläinten mahdollisuus tyydyttää olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Työryhmän mukaan nämä tarpeet olisivat liikkuminen, lepo, mukavuus, ravinnon etsintä tai muu vastaava toiminta sekä sosiaaliset suhteet. Hyvä!

Kirjoitin viimeksi eläinsuojelulain uudistamisesta viime syksynä täällä. Asiat etenevät hitaasti, mutta hyvä että etenevät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *