Ruokamatka Yhdysvaltoihin: Taistelu Hyvän, Terveellisen ja Eettisen ruoan löytämisestä

Se alkoi jo Minneapoliksen lentokentän kioskista ostetusta jogurtista. Taistelu Hyvän, Terveellisen ja Eettisen ruoan löytämisestä Yhdysvalloissa. Hävisin heti ensimmäisen erän.

Maistoin oudon limaiselta näyttävää jogurttia päästyäni asunnolleni yliopiston kampukselle. Yök! Olin unohtanut lukea tuoteselosteen. Miksi jogurttiini oli laitettu liivatetta ja kolmea erilaista maissipohjaista lisäainetta? Jogurtti lensi roskiin.

Seuraavat 9 viikkoa vietän Yhdysvalloissa sillä osallistun World Press Instituten toimittajille suunnattuun koulutusohjelmaan. Aluksi olemme kolme viikkoa Minnesotassa St. Thomasin yliopiston kampuksella ja seuraavat viisi viikkoa kierrämme ympäri maata tutustumassa USA:n mediataloihin, yrityksiin, kulttuuriin ja politiikkaan ennen paluuta takaisin Minneapolikseen. Minulle kyseessä on myös ruokamatka. Olen aina halunnut tietää lisää myös Yhdysvaltojen maataloudesta ja nyt sitä on luvassa rautaisannos. Ohjelmassa on myös retki useille isoille matiloille ja kahden maatalousalan jättiyrityksen johdon tapaaminen.

Kaikki tuoteselosteet pitää lukea. Jogurttitapaus oli hyvä muistutus siitä. Seuraavan erän ruokataistelussa kuitenkin voitin. Aloitin aamuni surffaamalla: mistä löytyisi lähin laadustaan ja eettisistä kriteereistään tunnettu Whole Foods -kauppa? (Tosin ketju on tunnettu myös hinnoistaan, sen lempinimi paikallisten keskuudessa on Whole Wallet.) Olin onnekas, lähin Whole Foods oli vain pienen kävelymatkan päässä. Jes, sinne heti!

Heti ensimmäinen näkymä Whole Foodsiin sisään astuttuani oli runsas ja kauniisti sommiteltu hedelmien ja vihannesten osasto. Lähes kaikkea sai luomuna ja kaupassa oli kylttejä jotka kertoivat keneltä lähituottajalta esimerkiksi porkkanat tulevat. Osaston reunalla oli erikseen kylmätiski, jossa hedelmät oli pilkottu purkkeihin kätevään napostelukokoon ja marjat lajiteltu pikariin. Terveellisyyden tuotteistaminen helposti mukaan otettavaksi, helposti valmistettavaksi ja nautittavaksi oli selvästi viety todella pitkälle. Jos ihmiset halutaan syömään terveellisesti, näin se pitää tehdä!

(WordPressin galleria-lisäosassa on joku bugi joka hajottaa ääkköset koko blogista joten laitan kuvat nyt tähän näin, vaihdan galleriaksi kun tulee päivitys ongelmaan…)
Ah, mikä kauppa

Hedelmäosasto1

Hedelmäosasto2

Helposti terveellistä

Helposti terveellistä2

Liha-asioissa Whole Foodskaan ei ole täydellinen, mutta ainakin eläinten hyvinvointiasiat ovat näkyvästi esillä ja tarjonta on läpinäkyvää. Tuotteet on luokiteltu viiteen ryhmään hyvinvointiehtojen täyttymisen mukaan. Luokitus on Global Animal Partnership -järjestön auditoima ja kaikella Whole Foodsin lihalla tulee olla tämä sertifiointi. Eniten näytti olevan tarjolla ykköseen luokiteltua, eli alinta hyvinvointiluokkaa jonka kauppaketju hyväksyy. Minun kriteerejäni tämä luokitus ei täyttäisi enkä ostaisi vain sille tasolle yltävää lihaa. Nelostakin oli hyvin tarjolla, parasta luokkaa eli viitosta ei lainkaan. ”Niitä tiloja ei ole kuin muutama koko Yhdysvalloissa”, lihatiskin myyjä kertoi.

Hyvinvointikriteerit

Hyvinvointikriteerit5

Hyvinvointikriteerit3

Luomumaitoa

Whole Foodsin hyvinvointiluokitukset

Sain mukaani esitteen Whole Foodsin kriteereistä eläinten hyvinvoinnille, mutta tietoa löytyy myös netistä. Peruskriteereihin kauppaketjun perustamisesta lähtien on kuulunut ennaltaehkäisevästi annettujen antibioottien kielto sekä kasvun edistämiseen tarkoitettujen hormonien kielto. Whole Foods vaatii myymältään lihalta kolmannen osapuolen tekemiä vuosittaisia eläinten hyvinvointitarkastuksia myös teurastamoihin. Hyvinvointikriteerit niille on laadittu yhdessä alan guruna tunnetun professori Temple Grandinin kanssa (olette ehkä nähneet HBO:n mahtavan elokuvan hänen elämästään?).

Ja jos suomalaisissa marketeissa olisi samanlainen valikoima tofua, seitania ja muita kasviperäisiä proteiinituotteita, vegaanius olisi huomattavasti helpompi ja houkuttelevampi vaihtoehto.

Vegevaihtoehto2

Asumme World Press Institute -ohjelman ajan vieraileville tutkijoille tarkoitetuissa asunnoissa kampuksella eli meillä on omat keittiöt joissa kokata. Kolmen viikon ajan kun olemme Minnesotassa, Whole Foods on varmasti vakiokauppani. Sen sijaan monet kurssitoverini tuntuvat suosivan edullista Target-ketjua, joka näyttäisi olevan amerikkalaisten Prisma. Minnesotassa on tietysti myös Wall Mart, mutta täällä Target tuntuu olevan suositumpi. Targetissa valikoimaa hallitsevat valmisruokien ja pakasteiden kylmäkaapit. Hedelmä- ja vihannesvalikoima on melko niukka. Jos Whole Foodsissa innostuu, Target palauttaa maan pinnalle.

Mutta jopa Targetista löytyy hyllyt jotka on merkitty vihreillä Choose well -merkeillä. Jos siis haluaa marketista jotain terveellistä ja mahdollisesti jopa luomua, etsintä kannattaa aloittaa sieltä. Verrattuna vaikkapa suomalaisiin Prismoihin, ison Super Targetin luomuvalikoima ei lopulta vaikuta kovin huonolta. Joten vaikka keskivertoamerikkalainen – tai keskivertosuomalainen – ehkä ostaakin jotain muuta, periaatteessa vaihtoehto on tarjolla. Se on jo jotain.

Suomessa syön luomulihaa ja esimerkiksi kahvilassa voin tilata myös cappuccinon vaikka se ei olisi tehty luomumaitoon. Tällä opintomatkalla olen ilmoittanut järjestäjille olevani kasvissyöjä. Ravintoloissa ei kuitenkaan olisi sellaista lihaa minkä hyväksyisin. Täällä myös cappuccinot jäävät juomatta. Jos luomumaitopurkissa lukee että sitä ei ole tuotettu antibiootteja ja hormoneja käyttäen, ilmeisesti kaikki tavallinen maito…

Odotan mielenkiinnolla, mitä opimme torstaina vierailullamme maatalousjätti Cargillin pääkonttorilla.

3 vastausta artikkeliin ”Ruokamatka Yhdysvaltoihin: Taistelu Hyvän, Terveellisen ja Eettisen ruoan löytämisestä

  1. Hei, mielenkiintoinen matka sinulla, josta luen mielelläni lisää! 🙂
    Itsekin kävin New Yorkissa ja vakio kaupat oli just Whole foods marketit. Lisäksi etsin sellaisia ravintoloita, joissa söisi mielellään hyvää ja laadukasta ruokaa: Vierailin mm. näissä: http://www.siggysgoodfood.com/ , http://www.bareburger.com/ ja http://rawlicious.ca/usa/ Ja useissa kahviloissa oli tarjolla mantelimaitoa luomu kahviin ja kaakaohon, tätäkään vaihtoehtoa ei Suomessa oikein vielä ole!

    Eli vinkiksi, jos haluat perähtyä myös ravintoloiden osalta terveellisyyteen ja eettisyyteen :)))

  2. Hei, kiinnostava juttu. Näin tavallisena kuluttajana kiinnostaisi tuo hintavertailu suhteessa kotimaisiin Prismoihin ja Cittareihin. Eli onko “whole wallet” tosiaan kallis, kun vastassa on Prismat tai kauppahallin tarjonta?

  3. Hei Jussi! Hyvä kysymys, mutta en osaa suoraan vastata. Pitäisi tehdä kunnollinen ostoskorivertailu jossa ostaisi mahdollisimman samankaltaisia tuottteita ja tsekkaisi myös että määrät täsmäävät. Whole Foodsissa lähes kaikki on preemium-lisäarvotuotteita, laadukasta ja luomua joten toki se maksaa Suomessakin. Tavanomaisiin Rainbow-tuotteisiin verrattuna kotimainenkin luomukori on tietysti kalliimpi.

    Omaa hintahahmotuskykyäni vaikeuttaa valuuttakurssi sekä se, että reissussa tulee ostettua eri asioita kuin arkena kotona ostaisi. Meillä oli Minneapoliksen yliopistokampuksen asunnoissa keittiöt, mutta kokkeusvälineistö oli aika rajallinen. Mutta kun mietin miten paljon ostin sieltä hedelmiä, marjoja ja muita kalliimpia asioita, en usko että olisin saanut vastaavia tuotteita Suomesta yhtään halvemmalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *