Tee kesäretki eettisemmän lihan juurille!

Olipas mukava kesäretki! Kävimme ystäväporukalla Porvoossa Bosgårgin tilalla katsomassa charolais-nautoja perinnelaitumilla. Luomutilan deliravintolassa söimme maukkaan – ja lihaisan – lounaan hyvällä omallatunnolla. Jos vielä mietit kesälomapäiville tekemistä, tässä on yksi ehdotus: etsi lähimmät maatilat joilla pääset tutustumaan itse tuotantoon ja näkemään mistä ruoka tulee!

Bosgårdin tilalla on noin sata emolehmää, joista osa laiduntaa kesän kartanon omilla luonnonlaitumilla perinnemaisemia hoitaen. Osan tila lainaa muille laitumille.

Bosgårdin tilalla on noin sata emolehmää, joista osa laiduntaa kesän kartanon omilla luonnonlaitumilla perinnemaisemia hoitaen. Osan tila lainaa muille laitumille.

Bosgårdissa on noin sata emolehmää, jotka laiduntavat kesän luonnonlaitumilla perinnemaisemia hoitaen. Kun vasikoita syntyy vuosittain sata ja edellisvuoden vasikat ovat vielä mukana kasvamassa, yhteensä eläimiä on enimmillään 300. Jos eläintuotannon eettisyyttä arvioidaan sen perusteella, mitkä tuotantoeläimet saavat parhaiten toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, emolehmälaumat ovat kärjessä. Bosgårdissa ne laiduntavat kymmenen lehmän ja yhden sonnin laumoina ja vasikat ovat koko kesän emojensa mukana. Vasikat vieroitetaan vasta syksyllä kun emät muutenkin vieroittaisivat ne. Ja talvella nämä naudat elävät pihatossa josta pääsee myös ulkotarhaan. Lihaksi meneviä sonnejakaan ei laiteta ahtaisiin betonikarsinoihin, mikä on yleensä yksi naudanlihakasvatuksen hyvinvointiongelmista. Bosgård myy lähes kaiken lihan suoraan kuluttajille lihalaatikoissa verkkokauppansa kautta. Deliravintolan tiskistä mukaan tarttui tällä kertaa paketti entrecotéa. Hyvä että varauduin kylmälaukulla!

Bosgårdin toimintaan voi tutustua tilakierroksilla, joilla isäntä Markus Walsh kierrättää asiakkaitaan laitumia kiertävillä luontopoluilla. Eläinten hyvinvoinnin ohella tila vaikuttaa ottavan muutkin tuotannon eettisyyteen vaikuttavat puolet tosissaan. Perinnelaitumien laiduntaminen on tärkeää, koska ne ovat elinympäristöjä monille hyönteisille, perhosille ja linnuille. Tilalla kunnostetaan parhaillaan paria jo umpeen kasvanutta vanhaa metsälaidunta. Bosgård on luomutila joten pellot lannoitetaan oman tilan lannalla ja ravinteet menevät kiertoon. Naudoille ei myöskään syötetä ulkomailta tuotua soijaa vaan tila on rehuomavarainen: proteiinina on mm. itse kasvatettua härkäpapua. Tilan metsät puolestaan ovat jatkuvassa kasvatuksessa eli niitä ei hakata aukoiksi (lue HS:n juttu Bosgårdin metsänhoidosta). Komeiden eläinten lisäksi Bosgårdissa voi ihastella komeaa kartanoa, josta oli sattumalta juuri tänään Helsingin Sanomissa juttu!

Makkaroita ja bbq-lihaa deliravintolan grillistä.

Makkaroita ja bbq-lihaa deliravintolan grillistä.

 

Missä muualla voisi tutustua vastaaviin maatiloihin? Vinkkaa kommenteissa, kiitos! Lihan suoramyyntiä harjoittaa varsin moni tila nykyisin, mutta maatilamatkailua ja ravintolatoimintaa ja esimerkiksi säännöllisiä tilakierroksia tekevät harvat. Lisää tällaisia tiloja!

 

3 vastausta artikkeliin ”Tee kesäretki eettisemmän lihan juurille!

 1. Avoimia maatiloja löytyy uudelta avoinmaaseutu.fi -sivustolta. 🙂

 2. Todella julmaa, että nuo kuvan eläimet päätyvät lopulta lautaselle. Tuskin kukaan ihminenkään, elettyään hyvän elämän, olisi valmis uhraamaan kehonsa syötäväksi.

 3. Hei Wendy, kiitos kommentistasi! Ymmärrän hyvin myös vegaaniuden perusteet ja sen miksi mielestäsi eläinten syöminen on väärin vaikka ne olisivatkin eläneet hyvän elämän. Itse olen kuitenkin päätynyt jatkamaan lihansyöntiä, mutta hyvin rajoitetusti ja tarkkaan valiten.
  Käsittelen eläinetiikkaa mm. tässä blogipostauksessani: https://www.syotavaksikasvatetut.fi/illallisen-etiikka-tarjoilija-lautasellani-on-tunteva-yksilo/

  Vaikka olen osasta argumenteista Joonas Konstigin kanssa eri mieltä, mielestäni hän sanoo tässä HS:n kolumnissa hyvin siinä, että kasvissyöjät kuuluvat “nukkuvien puolueeseen”. http://www.hs.fi/ruoka/Kasvissy%C3%B6j%C3%A4t+%C3%A4%C3%A4nest%C3%A4v%C3%A4t+tyhj%C3%A4%C3%A4+kun+eettisest%C3%A4+lihantuotannosta+p%C3%A4%C3%A4tet%C3%A4%C3%A4n/a1400549824375
  Äänestyspäätös tehdään rahalla. Haluan olla tukemassa eettisempää eläintuotantoa, jossa eläimille mahdollistetaan lajityypillinen käyttäytyminen. Jotta tällainen tuotantotapa valtaisi alaa perinteiseltä tehotuotannolta ja kuluttajat saisivat eläinten kannalta parempia vaihtoehtoja, jonkun täytyy ostaa niitä tuotteita ja edistää asiaa.
  Kannatan samalla lihansyönnin vähentämistä. Kun syö vähemmän ja harvemmin lihaa, voi panostaa sitten laatuun, kuten tässä tapauksessa Bosgårdin luomulaidunlihaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *