Tieto-Finlandia, Topelius, onnittelutulva ja mediamylläkkä

Jo Tieto-Finlandia-ehdokkuus tuntui uskomattoman hienolta ja oli itsessään suuri tunnustus. Valituksi tuleminen tuntuu suorastaan epätodelliselta. Suuri kiitos Suomen Kirjasäätiölle ja Janne Virkkuselle. Kiitos myös raatiin kuuluneille Kisti Lehmustolle, Antti Isokankaalle ja Raimo Jussilalle.

Tieto-Finlandian jakotilaisuus torstaina 22.11.2012. Kuva: Antti Mannermaa/Talouselämä

Olen liikuttunut, kiitollinen ja häkeltynyt erityisesti Janne Virkkusen puheesta Tieto-Finlandian jakotilaisuudessa torstaina. Virkkunen sanoi muun muassa näin:

“Tunsin lukiessani ihailua kirjoittajan määrätietoisuutta ja ammattitaitoa kohtaan. Helsingin Sanomissa seurasin maatalouspolitiikkaa jo 1970-luvulla. Silloin ei ollut tapana käydä tiloilla selvittämässä itse asioiden tilaa. Olimme enemmän kiinnostuneita maatalouspolitiikasta kuin varsinaisesta tuotannosta. Valitettavasti. Tämän päivän toimittaja seuraa tuotantoketjun alusta loppuun eli tuotantotilalta eläimen syntymästä teurastamoon ja sieltä kaupan tiskille. Tämän päivän toimittaja kysyy myös vaikeita kysymyksiä ja kirjoittaa niistä rajoituksista, joita hänen työlleen asetettiin. […]

Laadukkaan journalismin – sitähän tämä kirja edustaa – hyviin pelisääntöihin kuuluu se, että kirjoittaja pyrkii tasapainoiseen ja puolueettomaan raportointiin, mutta haastaa samalla vastaajat perustelemaan toimintansa. Kirjoittajalla pitää olla myös kyky syventää ja analysoida. Elina Lappalainen toimii juuri näin, vaikka kirjan aihe antaisi mahdollisuuden myös sensaatiohakuisuuteen, josta meillä kaikilla varmaankin on ainakin mediasta saatuja kokemuksia. Nämä sudenkuopat kirjoittaja osaa välttää. Elina Lappalaisen perinpohjainen työ näyttää meille hyvällä suomenkielellä kirjoitettuna, millaisissa tuotanto-oloissa kanat, broilerit, siat ja lehmät elävät. […]

Toivon, että tämä kirja kuluu kuluttajien käsissä. Se on myös hyvä kirja jokaiselle toimittajalle, joka kirjoittaa maataloudesta. Sanalla sanoen kirja on tärkeä teos, jonka soisi löytyvän myös erilaisten eläinten puolustamiseen keskittyvien ääriliikkeiden kirjahyllystä. Olen aina uskonut siihen, että ääriasenteiden sijasta asiallisuudella ja tasapainoisuudella voi vaikuttaa enemmän ja aivan oikeasti ihmisten ajattelutapoihin ja sitä tietä ostokäyttäytymisen ohjautumiseen. Kirja vahvistaa uskoani tämäntapaiseen vaikuttamiseen.”

Tieto-Finlandian voittaminen aiheutti tietysti melkoisen mediahässäkän. Toimittajana olen tietysti usein ollut vastaavissa tilaisuuksissa juttukeikalla, mutta ensimmäistä kertaa juttujen kohteena. Päivän otsikkopalkinnon ansaitsee Ilta-Sanomat verkkojutullaan “Talouselämän nuori toimittaja kampitti Björn Wahlroosin Tieto-Finlandiassa”. Näin palkinto uutisoitiin Ylellä, Helsingin Sanomissa, Talouselämässä, ja Savon Sanomissa. Kansan Uutiset kirjoittaa myös kattavasti. Helsingin Sanomat myös julkaisi verkossa uudelleen vuonna 2011 ilmestyneen juttusarjani possujen elämästä. Kannattaa käydä tsekkaamassa!

Yle Areenasta voi kuunnella Ajantasa-lähetyksen radiohaastattelun (kohdasta 17:32). Ylen tv-uutisissa Tieto-Finlandiaa käsitellään myös lyhyesti (kohdassa 21:10). MTV3:n seitsemän uutisissa oli  haastatteluni (kohdassa 13:55).

Palkintosade jatkui perjantaina, kun Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY myönsi eläinsuojelun Topelius-palkinnon. Satusetä Topelius oli myös journalisti ja eläinten suojelija. Tuntuu hyvältä sydämessä nimenomaan eläinsuojelujärjestön tunnustus, kiitos! Palkintoa vastaanottaessani sain kierroksen eläinsuojelukeskuksen löytöeläinhuoneissa ja olin varsin vaikuttunut järjestön laajasta työstä vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusten tuella.

Sähköpostini, Twitter ja Facebook täyttyivät torstaina ja perjantaina onnitteluista. Kotimme on nyt niin täynnä kukkia, että maljakot loppuivat kesken. Kiitos kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *