Väitteet luomusta ja homeopatiasta – onko koko luomu siis humpuukkia?

Tunnettu luomun vastustaja, eläkkeelle jäänyt tohtori Jussi Tammisola laukoi jälleen mielipiteitään luomusta ja homeopatiasta Yle Keski-Suomen radiohaastattelussa. Ja media raportoi,  ihan kuin Tammisola ei olisi sanonut samaa asiaa vuodesta toiseen uudelleen ja uudelleen. Osa Tammisolan argumenteista perustuu faktoihin, mutta jotta asiasta saisi hieman tasapuolisemman kokonaiskuvan, täytyy tuntea hieman paremmin taustoja. Olen käsitellut luomun hyviä ja huonoja puolia – myös homeopatiaa – jo aiemmin tässä tekstissäni, mutta jatketaan aiheesta.

“Luomu on mätä komromissi tiedettä ja taikauskoa, joka on pelkästään haitaksi ihmiskunnalle. Koko tulevaisuus on uhattuna jos kokonaisuutena siirrymme luomuun”, Tammisola sanoi Ylen haastattelussa. Hän perustaa näkemyksensä siihen, että EU:n luomuasetuksen mukaan luomueläimiä on ensisijaisesti hoidettava yrteillä ja homeopatialla. Homeopatiaa Tammisola pitää taikauskona. Niin minäkin. Homeopatian mukanaolo luomuasetuksessa on vakavin ongelma koko luomujärjestelmän uskottavuudessa. “Kun taikausko laitetaan ensisijaiseksi sairaan eläimen hoitokeinoksi, on kyse eläinrääkkäyksestä”, Tammisola sanoo.

Tästä voisi olla samaa mieltä – JOS Suomessa luomutilat todella käyttäisivät laajamittaisesti homeopatiaa eläinlääkinnässä. Mutta kun näin ei ole. Homeopatian käytöstä suomalaisilla maatiloilla ei ole olemassa tilastotietoa. Homeopatian käyttö ei kuulu luomuvalvonnan piiriin joten Evira ei tilastoi sitä. Myöskään Valio ei ole selvittänyt aihetta maitotiloillaan, eikä yhtiö tiedä kuinka yleistä se on. Asiantuntijat ja monet tuottajat itse kuitenkin arvioivat homeopatiaa käyttävien tilojen joukon olevan erittäin pieni. Käytännössä lähes kaikki suomalaiset luomutilatkin siis lääkitsevät eläimensä asianmukaisesti lääkärin määräämillä antibiooteilla silloin kun ne tarvitsevat hoitoa johonkin sairauteen. Mutta koska asia säännöllisesti nousee esiin, Eviran kannattaisi selvittää tilanne jotta emme ole enää vain arvailujen varassa.

Luomusäännöissä EU asettaa homeopatian eläinten ensisijaiseksi hoitomuodoksi, ja antibiootteja saa käyttää vain ”jos fytoterapeuttisten, homeopaattisten ja muiden tuotteiden käyttö ei tule kyseeseen”. Homeopatian vahvan aseman taustalla luomusäännöissä on keski-eurooppalainen, erityisesti saksalainen perinne. Suomessa ei Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ole rekisteröity homeopatiavalmisteita eläinkäyttöön, mutta miedoimmat valmisteet ovat sääntelyn ulkopuolella. Suomessa ei myöskään ole homeopatiaan perehtyneitä tai sitä suosivia eläinlääkäreitä kuten Keski-Euroopassa. Käytännössä asetus jää siis kuolleeksi kirjaimeksi.

Luomusäännöt eivät siis kiellä eläinten lääkitsemistä antibiooteilla. Niiden käytöstä on kuitenkin tiukemmat rajoitukset kuin normaalituotannossa. Suomen eläinsuojelulaki edellyttää eläimen hoitamista viipymättä ja asianmukaisesti. Tätä painottaa myös Evira omissa ohjeissaan. Luomusääntöjen mukaan alle vuoden eläviä eläimiä kuten lihasikoja saa lääkitä antibiooteilla kerran, yli vuoden eläviä eläimiä kuten emakoita ja nautoja kolme kertaa vuodessa. Jos luomueläintä joudutaan lääkitsemään tätä useammin, siitä saatavia tuotteita ei voi markkinoida luomuna. Lisäksi luomueläinten varoaika antibioottikuurin jälkeen on kaksinkertainen tavanomaiseen tuotantoon verrattuna.

Antibioottien käyttö ja eläinten lääkitseminen on normaalissakin tuotannossa Suomessa poikkeuksellisen vähäistä verrattuna suurimpaan osaan muusta maailmasta. Eläimiä ei täällä lääkitä ennaltaehkäisevästi. Esimerkiksi Saksassa broilerit saivat viranomaisten selvityksen mukaan keskimärin kahdeksaa antibioottia 38 päivän elämänsä aikana. Suomessa broilerit eivät saa antibiootteja käytännössä koskaan. Muualla ero luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä lääkityksessä on suurempi kuin Suomessa.

Tammisolan puheiden kritiikittömässä uutisoinnissa on myös eräs ongelma. Hän on tunnetusti geenimuunneltujen lajikkeiden viljelyn innokas kannattaja. Tammisola on esittänyt näkemyksiään mm. tässä Talouselämä-lehden mielipidekirjoituksessaan, Tekniikka&Talouden haastattelussa ja Käytännön Maamies -lehdessä. Vaikka gm-tuotannossa ei sinänsä olisikaan mitään pahaa, pidän ongelmallisena sitä että tutkijalla on näin voimakas agenda. Onko yllättävää, että gm-tuotannon kannattaja puhuu pahaa luomusta? Ei. Mutta toimittajien kannattaisi tuoda puolueettomina esiintyvien haastateltaviensa historia näkyviin läpinäkyvästi.

En pidä luomua täydellisenä järjestelmänä. Siksi kannatan erillisen eläinten hyvinvontimerkinnän (ns. vapaan possun lihan) luomista jotta kuluttajille tulisi lisää vaihtoehtoja. Mutta toistaiseksi luomu on ainoa valvottu järjestelmä joka takaa eläimille monissa tärkeissä asioissa tavallista paremmat olosuhteet. Eläinten hyvinvointiin liittyen keskeisiä eroja ovat mm. se että luomueläimillä on kesällä mahdollisuus ulkoilla, niitä ei pidetä kytkettynä tai häkissä, niillä on enemmän tilaa ja esimerkiksi vasikoiden sarvien alut saa polttaa vain eläinlääkäri joka käyttää nukutusta ja kipulääkitystä. Näiden syiden vuoksi ostan toistaiseksi luomutuotteita. Huolimatta siitä, että luomuasetuksessa on se tyhmä juttu homeopatiasta. Sillä ei käytännössä ole merkitystä, koska ei sitä kukaan täällä käytä.

9 vastausta artikkeliin ”Väitteet luomusta ja homeopatiasta – onko koko luomu siis humpuukkia?

 1. Pieni huomautus koskien homeopatian käyttöä luomutuotannossa. EU:n komission täytäntöönpanoasetuksessa N:o 505/2012 homeopatiaa ei enää mainita sairaiden eläinten hoidon yhteydessä.

  “3) Korvataan 24 artiklan 2 kohta seuraavasti:
  ”2. Kemiallisesti syntetisoitujen allopaattisten eläinlääkkeiden tai antibioottien sijasta on mieluummin käytettävä fytoterapeuttisia tuotteita, hivenaineita ja liitteessä V olevassa 1 osassa ja liitteessä VI olevassa 3 osassa lueteltuja tuotteita edellyttäen, että niillä on todellista terapeuttista vaikutusta eläinlajin kohdalla tai ne ovat soveltuvia hoidon kannalta.”
  Homepatiaa laajasti käsitettynä ollaan siis ilmeisesti karsimassa pois EU-tason luomusta. Homeopatian käyttö voidaankin nähdä kuuluvan vahvemmin biodynaamiseen suuntaukseen.

  Antibioottien käytöstä:
  Niin kuin mainitset, muualla Euroopassa antibiootteja käytetään enemmän tuotantoeläinten hoidossa. Tämä osaltaan sattaa selittää sitä, miksi antibiootteihin suhtaudutaan niin kielteisesti Keski-Euroopan luomutuotannossa.
  Vuonna 2011 eläinten antibiootteja myytiin Suomessa 18 700 kg (kg aktiivista ainetta) eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin 2000-luvulla. Euroopassa ja muualla maailmassa on eläimillä yhä useammin todettu moniresistenttejä bakteereja. Kun eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan ja niiden pito-olosuhteita parannetaan, antibioottien tarve vähenee. Monien sairauksien ennaltaehkäisyyn voidaan käyttää rokotteita. Eläintilojen suunnittelussa ja eläinten hoidossa valitaan ratkaisut, jotka tukevat eläinten terveyttä ja vastustuskykyä, ja vähentävät niiden altistumista taudinaiheuttajille. Myös eläinten jalostuksessa päämääränä on oltava eläinten terveys.
  Ihmisille ja eläimille käytetään pääosin samoja antibiootteja. Myös osa bakteereista on yhteisiä. Pelkät resistenssitekijät voivat samoin siirtyä eri bakteerilajista toiseen. ” http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/teemat/euroopan+antibioottipaiva/

 2. Kirjoitit:

  “Suomessa ei myöskään ole homeopatiaan perehtyneitä tai sitä suosivia eläinlääkäreitä kuten Keski-Euroopassa. Käytännössä asetus jää siis kuolleeksi kirjaimeksi.”

  Tämä pisti erityisesti silmään, sillä oma kokemukseni kertoo asiasta aivan toista, ja Eläinlääkäriliiton sivuillakin on tämmöinen kohta:

  http://www.sell.fi/elainlaakariliitto/linkkeja_ja_tietolahteita/erikoisyhdistykset_ja_paikalliseurat/

  “Suomen Eläinlääkäreiden Homeopatiayhdistys r.y.

  Puh.joht: Raija Hallamaa, Nummelan Eläinlääkärit, Pisteenkaari 4, 03100 Nummela, puh. (09) 222 1905

  Sihteeri: Berndt Aminoff, Sallilan Eläinlääkintäpiste, Vävyntie 3, 28330 Pori, puh. (02) 646 2450”

  En pidä tätä mitenkään massiivisena asiana (tällä hetkellä, ja Suomessa), mutta väittämä pisti aika selvästi silmään. Ja kuten vähän viittasit muualle päin maailmaa, niin esim. Soil Associationin sivuilla homeopatian toimivuutta ylistetään mm. utaretulehduksen hoitoon, tässä video:

  http://www.soilassociation.org/news/newsstory/articleid/1614/video-farmer-oliver-dowding-on-homeopathy

  Hakusanalla “homeopathy” löytyy kaikkea muutakin ufoa SA:n sivuilta. Soil Associationhan on tämmöinen järjestö:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Soil_Association

  “It developed the world’s first organic certification system in 1967 – standards which have since widened to encompass agriculture, aquaculture, ethical trade, food processing, forestry, health & beauty, horticulture and textiles. Today it certifies over 80% of organic produce in the UK.[1]”

  VA

  Ps. Leena Saarelta erittäin mielenkiintoinen huomautus EU:n luomusäädöksistä ja homeopatiasta, kiitos, seurataan tilannetta 🙂

 3. Tälläinen tutkimus on olemassa:
  Työn nimi Homeopatian käyttö maidontuotantotiloilla
  Tekijä Päivi Huhtonen Vuosi 2007
  Toimeksiantaja Biodynaaminen yhdistys – Biodynamiska föreningen ry

  Abstraktista:
  Maidontuottajien suhtautuminen homeopatiaan-kyselyn 104 vastaajasta 20
  oli käyttänyt homeopatiaa karjansa hoidossa. Tiedon puute, ennakkoluulot,
  tutkimustulosten puute ja palveluntarjoajien vähyys koettiin esteiksi homeopatian
  käytölle maidontuotantotiloilla. Suurimmiksi hyödyiksi koettiin
  varoajattomuus, antibioottien käytön vähentyminen, lääkejäämien poistuminen,
  hukkamaidon vähentyminen, hoidon edullisuus ja luonnonmukaisuus.
  Homeopatian käytön lisääntyminen suomalaisilla maidontuotantotiloilla
  on jonkin verran todennäköistä.

  Koko teksti löytyy verkosta:

  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=7&cad=rja&ved=0CHgQFjAG&url=http%3A%2F%2Fportal.hamk.fi%2Fportal%2Fpage%2Fportal%2FHAMKJulkisetDokumentit%2FKoulutus%2FKoulutusohjelmat%2Fmaaseutuelinkeinot%2FPortletit%2FMaaseutuelinkeinojen_kon_portletit%2FHuhtonen_P%25C3%25A4ivi.pdf&ei=Cz5DUa-pKYTLtAa694HACA&usg=AFQjCNH8LXr5xgjwuNr5o98o_7zvS4DlHQ&sig2=VnnfAPx2m3KRHVL6wefj3A

 4. Elina Lappalainen kirjoitti:

  “Huolimatta siitä, että luomuasetuksessa on se tyhmä juttu homeopatiasta. Sillä ei käytännössä ole merkitystä, koska ei sitä kukaan täällä käytä.Huolimatta siitä, että luomuasetuksessa on se tyhmä juttu homeopatiasta. Sillä ei käytännössä ole merkitystä, koska Huolimatta siitä, että luomuasetuksessa on se tyhmä juttu homeopatiasta. Sillä ei käytännössä ole merkitystä, koska ei sitä kukaan täällä käytä.

  Artikkelisi alussa kuitenkin jo toit esille, että asiasta ei ole tutkimusta, eli ei ole tietoa paljonko sitä Suomessa käytetään.

  Aivan netistä löytyy tietoa, että mm. Pro Agria on järjestänyt viime vuosina homeopatian kursseja.

  Miksi niitä järjestettäisiin, jos “ei sitä kukaan täällä käytä”?

  Voi tietysti olla että juuri nyt – tänä vuonna – asia on muuttunut.

  Jos vedotaan siihen, että asia liittyy enemmänkin biodynaamiseen viljelyyn – niin se saa aivan saman tuen yhteiskunnalta kuin muukin luomuviljely.

  Homeopatia … yrttilääkintä jää. Jos minä olen itse kipeä, en aivan varmasti kokeilisi ensin yrttilääkintää!!!

  ***

  Minusta oli tuossa todella ruma ja asiaankuulumaton veto leimata Jussi Tammisola jotenkin fanaatikoksi ja näin yrittää vähentää hänen uskottavuuttaan.

  Jos kasvinjalostustieteen dosentti jaksaa vuosikymmeniä olla kiinnostunut alastaan, ja vielä sen kehityksestä, ja tieteensä uusimmista saavutuksista ja kertoo altiivisesti tästä kaikesta meille muillekin, onko hän fanaatikko?

  Varsinkin kun koko kansainvälinen tiede on juuri Tammisolan kannalla,

  Asiaan omistautuneisuuden pohjalta Sinä itse täytät yhtä lailla ja pareminkin tunnusmerkit, että Sinulla on “agenda”.

  Sinun olisi nyt syytä pyytää julkisesti – vaikka vain palstallasi – Jussi Tammisolalta anteeksi tuota kommenttiasi.

 5. Tässä homeopaattien oma selvitys The Homeopathic Treatment of Animals in Europe, Third Edition November 2007:

  http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=34&cad=rja&ved=0COQCEBYwIQ&url=http%3A%2F%2Fhomeopati.dk%2Fuploads%2Fom_foreningen%2FECCH%2Fhom.%2520treatment%2520of%2520animals.pdf&ei=3ShDUbKpLofEtAaKl4GQAQ&usg=AFQjCNF1pm9uDu2anYuG75Kfh1fyAWISWQ&sig2=R-sGcJhOZ5din4hufRwEVw

  Tuossa kerrotaan Saksan tilanteesta (s. 8): According to the International Association for Veterinary Homeopathy (IAVH) two percent of
  German veterinarians prescribe homeopathic medicinal products (HMPs) (IAVH 2005). These veterinarians mostly practise clinical homeopathy. Others have estimated that 10 to 20 percent of veterinarians practise homeopathy.
  In 2003 as many as 72.3 percent of organic farmers stated that they use HMPs to treat their animals.
  Somewhere between three and 30 percent of farmers in general use HMPs to treat their animals.
  Somewhere between two and 20 percent of pet owners use homeopathic remedies to treat their
  animals. Homeopathy is only rarely used to treat animals used in competition.

  Eläinlääkäreiden hoemopaattiyhdistyksistä (s.5):
  Organisations representing homeopaths who treat animals exist in three countries, Germany, Sweden
  and Switzerland. The Swedish association, Riksförbundet för klassisk djurhomeopati (RKDH) was
  established in 2000 and represents 65 members whereof 34 have a diploma to practise. In Germany the
  Berufsverband klassischer TierhomöopathInnen Deutschlands (BkTD) represents socalled
  ‘Tierheilpraktikers’. This association represents practitioners who treat animals homeopathically. In
  Switzerland the Berufsverband der TierheilpraktikerInnen Schweiz (BTS) is an organisation for CAM
  practitioners treating animals. Homeopathy is one of the main therapies applied by 10 out of 11
  practitioners.

  Suomessakin on yhdistys:
  http://www.sell.fi/elainlaakariliitto/linkkeja_ja_tietolahteita/erikoisyhdistykset_ja_paikalliseurat/
  Suomen Eläinlääkäreiden Homeopatiayhdistys r.y.
  Puh.joht: Raija Hallamaa, Nummelan Eläinlääkärit, Pisteenkaari 4, 03100 Nummela, puh. (09) 222 1905
  Sihteeri: Berndt Aminoff, Sallilan Eläinlääkintäpiste, Vävyntie 3, 28330 Pori, puh. (02) 646 2450

 6. Myöskään se linjauksesi, että periaatteessa kannatat eläimiä hyvin kohtelevaa viljelytapaa, joka ei ole luomua, ei ole ongelmaton.

  Kun tällaista vaihtoehtoa käytännössä ei ole olemassa, kaikki kirjaasi koskevat arvostelut ja myös haastattelusi ovat päätyneet lauseeseesi, ikään kuin suosituksena:

  ”Syön vain vähän lihaa ja sen luomuna”

  Eli olet – valitettavasti – käytännössä päätynyt näin nk. luomualan ”mannekiiniksi”.

  Kuitenkin luomuviljely on viljelytapa, joka vie enemmän tilaa vapaalta luonnolta. Niinpä olemme esittäneet asialle tämän kritiikkimme …

  ”On valinta, mitä eläimiä kohtelee hyvin”
  http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=252

  … jossa keskeinen teesi on se, että luomueläimiä suosimalla vie elintilaa maailman villieläimiltä.

  Pystytkö vastaamaan tähän kritiikkimme?

 7. Kyllä EU:n luomuasetuksen pääpykälissä yhä homeopatia mainitaan kahdessakin kohtaan entiseen tapaan. Vain yhtä asetusta on muutettu. Asia selostettu tarkemmin täällä:
  http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=688.msg3782#msg3782

  EU:n virallisten luomusivujen tiedot, joissa homeopatia mainitaan, eivät ole päivittämättä vaan ajan tasalla (kaikilla kielillä sama teksti):
  http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/health_fi/
  Lainaus:
  “Lääkitseminen
  Aina ei voida välttyä eläinten sairastumisilta tai satunnaisilta vaurioilta. Tällaisissa tapauksissa luomuviljelijöiden edellytetään toimivan nopeasti varmistaakseen, että eläimen kärsimys tai kipu pidetään minimissä. Sairastunut tai vahingoittunut eläin parannetaan täysin niin nopeasti kuin mahdollista.
  Luomutuotantotavassa suositut lääkintämenetelmät ovat:
  Homeopatia – vaihtoehtoinen lääkintämenetelmä. Siinä käytetään runsaasti laimennettuina annoksina aineita, jotka synnyttävät samantapaisia oireita kuin tautia aiheuttavat aineet ja edistävät siten kehon omaa vastustuskykyä.
  Fytoterapia – kasveja ja kasvieritteitä käyttävät ‘yrttilääkkeet’
  Poikkeukset
  Luomueläimen terveys ja hyvinvointi on niin tärkeää, että tavanomaisia eläinlääkärin määräämiä hoitoja voidaan käyttää kärsimyksen välttämiseksi, mikäli homeopatia tai fytoterapia eivät auta.
  Mikäli fytoterapia, homeopatia ja muut menetelmät ovat soveltumattomia, tulee sairaus hoitaa välittömästi, jotta eläimen kärsimys vältetään. Kemiallisesti syntetisoituja allopaattisia eläinlääkkeitä, kuten antibiooteja, saa käyttää tiukkojen ehtojen mukaisesti kun se on välttämätöntä. Erityiset rajoitukset liittyen lääkekuuriin ja siirtymävaiheeseen tulee määritellä.”

 8. Itse en asu Suomesssa lainkaan, vaan Britanniassa. Minulla on yliopistotutkinto alalta Zoo Biology ja tähän on kyllä pakko kommentoida tuota Jokipiin kommenttia ja nettilinkkiä liittyen siihen, että on oma valita mille eläimelle haluaa olla ‘kiltti’.

  Villieläimellä tarkoittanet mitä tahansa eläintä, joka ei ole tuotantoeläin, eikä kotieläin. Esim siili, tiikeri ja makrilli ovat mielestäsi kaikki siis ‘villieläimiä’. Mietitäänpä sitten sitä miksi tiikereitä on Intiassa jäljellä alle tuhat. Johtuuko tämä kenties ‘viljelyalan lisääntymisestä’? Johtuisikin, niin asia olisi helpompi ratkaista. Valitettavasti suurin syy maailman kaikkien villieläinten vähenemiseen on ihmisten köyhyys ja suurempi kiista luonnonvaroista, sekä yleisesti ooaen väestönkasvun tuoma tilanpuute. Esimerkiksi Mauritiuksen luonnonvarainen eläimistö on kärsinyt käsittämättömästi siitä, että koko saari on vedetty pelkäksi sokeriruokopelloksi. Mutta ei siksi, että “olisi enemmän mitä viljellä” vaan siksi, että ei ole muuhun varaa. Suomen eläimistöä taas jos ajatellaan, niin ei niitä susia todennäköisesti siellä pihapiireissä ole kyllä sen vuoksi näkynyt, että peltoa on enemmän.

  Henkilökohtaisesti minä mielummin pitäisin kunnon karvatakkia seuraavat 20 vuotta kuin ostaisin joka toinen vuosi uuden muovisen toppatakin, joka muuten ennenpitkää päätyy mereen, sieltä kalaan ja sitä myöten KAIKKIEN ravintoketjuun, niin minun kuin jääkarhunkin. Muovista on paljon tutkimuksia ja on tiedossa, että se toimii elimistössä estrogeenin tavoin. Pitkällä tähtäimellä tästä on aika paljon haittaa kaikille.

  Itse en syö muuta lihaa kuin kalaa, ja niistäkin koitan valita ne joita vielä on meressä riittävästi omaan tietooni perustuen. Minäkin mieluummin söisin luomua jos muuta lihaa söisin, koska se on tarjotuista vaihtoehdoista paras; eli takaa parhaiten hyvinvoinnin tason. Kaikkein mieluiten söisin poroa. Se on ainakin saanut elää kohtuullisen luonnonmukaista elämää.

  Minusta ei ole realistista vaatia kaikkia, myöskään Lappalaista, olemaan täydellisiä. Se että tekee parannuksia ja pyrkii parempaan ja on huomioinut epäkohdat on jo aika paljon, jos kaikki näin tekisivät.
  Ja mitä tulee viljelysalaan, niin eihän niitä sikoja niin paljon olisi ja pidettäisi, jos niitä ei joku söisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *