Vauvansosetehtailu yllätti: myös vanhemmat makukoulussa!

Vauvamme aloitti kiinteiden syömisen ja päätin tietysti tehdä kaikki soseet itse. Pidän kokkaamisesta ja olen tarkka raaka-aineista. Suosin kotimaista ja luomua. Joten miksi syöttäisin vauvallenikaan valmisruokia? Kun kaiken lisäksi juurekset ovat halpoja, soseet nopeita ja helppoja tehdä, niin näin myös säästää rahaa. Ja tiedän täsmälleen, mitä lapseni syö.

Myskikurpitsaa ja mustajuurta

Yllättävintä vauvan makukoulussa on se, että myös me vanhemmat olemme löytäneet uusia makuja. Talvikurpitsa, maa-artisokka, mustajuuri ja palsternakka eivät ole kuuluneet keittiömme vakiovieraisiin. Miksi ihmeessä eivät?! Vauvalle tekemäni soseet ovat olleet niin hyviä, että niistä on pitänyt tehdä aikuisille omat versiot. Niinpä meillä on viime viikkoina syöty paljon sosekeittoja.

Kukkakaali, peruna ja palsternakka muodostivat mukavan pehmeän kesäkeiton. Henri Alénin resepti kurpitsakeittoon vaikuttaa niin ihanalta, että sitä on pakko testata! Tänään aion testata tätä Valion mustajuurikeiton ohjetta. Samalla kun teen tuoreista mangoista vauvalle sosetta, itselle syntyy vain ananasta lisäämällä maukas smoothie! Miksi ostaa teollista mangososetta purkissa, kun kaupan hedelmätiskistä löytyy nyt isot kasat ihanan tuoreita mangoja!

Vauva sai omat mustikkasoseet. Soseutin ja siivilöin mustikat. Sopivia annospaloja puuron päälle tuli pakastamalla jääpalamuotteihin.

Vauva sai omat mustikkasoseet. Soseutin ja siivilöin mustikat. Sopivia annospaloja puuron päälle tuli pakastamalla jääpalamuotteihin.

Purkkisoseissa kasvisten osuus näyttää olevan jopa vain 50 prosenttia soseesta. Loppu on vettä, maissitärkkelystä ja kasviöljyjä. Kun teen soseet itse, lapsen ruoka on 100 prosenttisesti vain kasviksia. Bataattisose sellaisenaan on aika paksua, mutta talvikurpitsa tuo siihen mukavasti notkeutta. Kesäkurpitsa sopii toisten soseiden notkistajaksi hyvin. Yhtenä innoittajana vauvansoseiden kokkailuun on toiminut tämä Maxin Deli -blogi. Pidän sen ennakkoluulottomasta asenteesta. Näin vauvasta kasvaa ennakkoluuloton maistelija, joka isompanakin syö reippaasti kaikkea – toivottavasti!

Vaikka sitä kuvittelee kokkaavansa ruokaa varsin monipuolisesti, vauvan makukoulu opetti, että aikuisillekin tekisi hyvää makupaletin laajentaminen. Miksi suomalainen ruokakulttuuri on niin jumiutunut perunaan, vaikka kukkakaalista ja maa-artisokasta syntyisi paljon maukkaampi pyré kalan seuraksi?

5 vastausta artikkeliin ”Vauvansosetehtailu yllätti: myös vanhemmat makukoulussa!

 1. Uuden kokeilu on aina kivaa, mutta pieni varoituksen sana mustajuuresta: se voi aiheuttaa tottumattomalle todella pahat ilmavaivat. Jos lapsella on mustajuuren jälkeen ollut ankara koliikki, syytä ei tarvitse etsiä kaukaa.

 2. Hyvä tietää, kiitos vinkistä! Ajattelin kokeilla aika pientä annosta ensin perunan seassa. Toistaiseksi en ole huomannut että lapsi olisi reagoinut mihinkään ruoka-aineeseen erityisesti. Edes kukkakaali tai porkkana eivät ole tehneet iho-oireita tai ilmavaivoja.

 3. Kukkakaali ja porkkana eivät sisälläkään inuliinia. Sen aijaan maa-artisokan ja mustajuuren hiilihydraatit ovat pääasiassa inuliinia, jonka hajotessa suolistossa syntyy melkoisesti hiilidioksidia ja metaania = ilmavaivoja. Kannattaa siis tarjota vauvalle näitä aineksia aika varovaisesti.

 4. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *